Yuso’s weerman bespreekt de weersituatie
De zomer is doorgaans een periode waarin hoge temperaturen worden afgewisseld met krachtige buien. Door de grote hoeveelheid energie die beschikbaar is in de atmosfeer kunnen deze buien gepaard gaan met onweer, hagel en windstoten. Sommige situaties lenen zich dan ook tot noodweer in de zomerperiode. Zo’n periode van noodweer werd zichtbaar rond 10 juli 2021.
Aangezien we bij Yuso dagelijks bezig zijn met de productie van zonne-en windenergie, en aangezien deze sterk beïnvloed wordt door zo’n noodweer, waren we dan ook dagelijks bezig met het in de gaten houden van de weersituatie. De bevindingen van onze weerspecialist delen we graag met jullie.
Yuso’s weerman Nicolas Roose bespreekt de weersituatie en legt uit waarom het tot overvloedige neerslag kon komen in de periode van 12 tot 16 juli 2021.
Lagedrukgebied komt tot stilstand
De weersituatie in de eerste dagen van juli werd bepaald door een dominant lagedrukgebied over de Atlantische Oceaan. Ten zuidoosten van de Benelux zomerde het volop, met erg hoge temperaturen over Italië, de Balkan en Griekenland.
Tussen 10 en 13 juli 2021 was op de weermodellen een geblokkeerd weerpatroon te zien waarin een lagedrukgebied ingesloten werd in het westen van Duitsland. Ten westen en ten oosten van dit lagedrukgebied was een hogedrukgebied ontstaan waardoor het lagedrukgebied geen kant uit kon. Zo werd een scenario voor extreme hoeveelheden neerslag gecreëerd.
Enorme neerslaghoeveelheden door training storms
Om een weersverwachting op te maken, kan men gebruik maken van grootschalige en fijnmazige weermodellen. Vooral het laatste type van weermodellen wordt gebruikt om fijne processen in het weerbeeld te detecteren. Het Amerikaans weermodel toonde op 12 juli 2021 enorm hoge hoeveelheden neerslag over het zuidoosten van Nederland en België. Er werden neerslaghoeveelheden berekend van 100 tot 150 mm.
Ook de fijnmazige weermodellen gaven de enorme hoeveelheid neerslag weer voor de periode van 12 tot 16 juli 2021. In totaal viel er lokaal uiteindelijk meer dan 200 mm in 72 uur tijd. Net over de grens met België viel ook een enorme hoeveelheid neerslag. In Duitsland werden ten slotte totale neerslaghoeveelheden van ruim 250 mm geregistreerd.
Extra trigger voor noodweer
Een extra factor die ervoor gezorgd heeft dat er grootschalige overstromingen ontstonden is de hoogteligging van de Ardennen. Als er veel neerslag valt op de top van de Ardennen moet deze neerslag naar beneden vloeien. Tijdens dit proces krijgt de neerslag ook een versnelling mee wat voor algemene flash flooding – een stortvloed waarbij laaggelegen gebieden overstromen – heeft gezorgd. Op televisiebeelden en diverse media kon je bovendien de modderstroom herkennen die het gevolg is van erosie van de toplaag van akkers door de massale hoeveelheden hemelwater. Je zag de grond letterlijk wegspoelen door de enorme kracht van de waterstroom.
Merk ook op dat het debiet van de Maas sterk toenam richting het einde van de regenachtige episode. Op een gegeven moment werden 200.000 volle emmers per seconde door de bedding gestuwd. Het debiet oversteeg daarbij ruimschoots het record van 2003.
Hoogspanningsposten bij Elia ondergelopen
Door het extreem debiet van verschillende waterlopen en de grote hoeveelheden neerslag werden ook enkele hoogspanningsposten van Elia geviseerd. De post nabij Pepinster werd tijdelijk buiten werking geplaatst.
Wil je meer weten over het effect van noodweer op de productie van jouw wind-of zonne-energie?