Kunnen we sneeuw en vrieskou verwachten in december?
Onze weerman Nicolas Roose onderzocht de kansen op een wit vervolg voor de maand december. Nadat 2020 voor velen onder ons een jaar vol onverwachte gebeurtenissen is gebleken, hier toch een poging om op zijn minst het weer voor de rest van de maand in te schatten! Komt er dan toch een witte Kerst?
De meteorologische winter is op 1 december opnieuw begonnen. Dat betekent doorgaans dat we ons opnieuw mogen verwachten aan beduidend lagere temperaturen en (winterse) neerslag. Aangezien we nog maar in het begin van de maand zitten, kunnen we hiervoor niet rekenen op de klassieke weermodellen die slechts enkele dagen vooruit kunnen ‘kijken’. We moeten gebruik maken van seizoensmodellen om het weertype voor de rest van december in te schatten. Let wel: seizoensmodellen geven meestal een trend aan en kunnen effectief fors afwijken van de uiteindelijke uitkomst, dus je kan er beter geen winterbarbecue op plannen…
Wat zijn seizoensmodellen?
Eerst en vooral is het belangrijk om te weten wat het verschil is tussen klassieke weermodellen en seizoensweermodellen. Onder klassieke weermodellen verstaan we het Amerikaans, Europees en Brits weermodel. Er zijn uiteraard nog andere varianten, maar dit zijn de belangrijkste weermodellen die meteorologen gebruiken. Deze weermodellen worden aangestuurd door supercomputers die berekeningen doen voor de korte- en lange termijn. Telkens wordt de beginwaarde als input gewijzigd om zo te komen tot een gedifferentieerd beeld met meerdere opties in temperatuur, neerslag, wind, etc…
Seizoensmodellen worden ook aangedreven door supercomputers maar verschillen tegenover hun collega’s omdat ze voor de lange termijn berekeningen maken. Dan spreken we al snel over 10 dagen tot zelfs maanden vooruit. Het is logischerwijs dan ook erg moeilijk voor deze seizoensmodellen om kleine nuances in weerpatronen te voorspellen die dan op hun beurt een grote invloed hebben op de uiteindelijke uitkomst.
Wat betekent dit dan voor december 2020?
Tijdens deze maand wordt traditioneel steeds uitgekeken naar een witte Kerst. De laatste witte Kerst dateert van december 2010. Of het dit jaar zover zal komen is nog niet zeker. De laatste update van het Europees weermodel voor de komende 14 dagen laat een stevig signaal zien op hogedruk ten westen van Europa. Dit zorgt ervoor dat we in West-Europa vaak met lagedruk en koelere luchtmassa’s te maken krijgen. Dit ligt in lijn met wat seizoensmodellen voorspellen voor december.
Base time: Mon 30 Nov 2020, Valid time: Mon 21 Dec 2020 – Mon 28 Dec 2020, – T+672 h, Area : Europe
Het is dus niet helemaal uitgesloten dat we deze maand een ander weerpatroon gaan krijgen dan in december 2019. Toen waren seizoensmodellen het er unaniem over eens dat de straalstroom het heft in handen ging nemen met een zachte zuidwestcirculatie en overeenkomstig aangename temperaturen.
Meer vragen over wat de komende winter brengt? Weerspecialist Nicolas van Yuso geeft graag extra uitleg!