Sinds vorige week kan je op onze website een nieuwe curve raadplegen: de Belgian Solar Imbalance Cost Index, afgekort BSI. Een hele mond vol, maar wat wil dit precies zeggen?
Gestandaardiseerde methode voor onbalanskosten
Yuso communiceert al langer over de stijging in de onbalanskosten voor zonne-energie, maar had tot nu toe geen gestandaardiseerde methode om deze onbalanskost te berekenen en rapporteren.
Onbalanskost per maand
Met de BSI brengt Yuso daar verandering in. De curve geeft – zoals de naam het al zegt – weer hoe groot de onbalanskost voor PV-installaties in het Belgisch net is, en dat als een gewogen gemiddelde over de laatste 12 maanden. Elke maand wordt er op deze manier een nieuwe waarde bepaald. Voor de maand maart 2022 bedroeg de BSI 13.47 EUR/MWh.
Berekening
De berekening is volledig gebaseerd op de publicaties van transmissienetbeheerder Elia en gaat als volgt:
Elia publiceert hier dagelijks een voorspelling van de zonne-productie in het Belgisch net voor de volgende dag (Day Ahead prijs per uur). Yuso downloadt deze gegevens.
Elia publiceert hier dagelijks de werkelijk gemeten waarden van zonne-productie in het Belgisch net (volume per kwartier). Yuso downloadt deze gegevens.
Elia publiceert hier dagelijks de onbalansprijzen voor Belgische zonne-productie (prijs per kwartier). Yuso downloadt deze gegevens.
Op basis van bovenstaande waardes berekent Yuso voor elk kwartier de onbalanskost van PV-installaties in het Belgisch net.
Op de 5e dag van de maand M+1 wordt de definitieve BSI voor de maand M gepubliceerd. Tot die dag wordt de waarde dagelijks geüpdatet, als gewogen gemiddelde van de onbalanskost voor de laatste 12 maanden.
Op die manier berekent Yuso dus een geijkte waarde (Engels: ‘benchmark’) van de onbalanskost voor PV-installaties in het Belgisch net, die door externe partijen perfect kan worden herberekend.
Productie vs Injectie
Voor de alerte lezer is het misschien opgevallen dat de publicaties van Elia over de productie van de PV-installaties gaan, en niet over de injectie. Daar zit wel degelijk een verschil op, aangezien productie enkel door weerkundige effecten wordt beïnvloed, terwijl injectie ook door het lokaal verbruik op de site wordt beïnvloed. Zo zal er op een extra zonnige dag niet enkel méér productie zijn, er zal vermoedelijk ook minder afname zijn (want er moet minder verwarmd en verlicht worden).
Op die manier is er telkens een grotere fout te verwachten op injectievolumes in vergelijking tot productievolumes. Dat betekent dat de BSI telkens een onderschatting is van de werkelijke onbalanskost zoals deze door Yuso wordt ervaren.
Check onze volledige berekeningsmethode.
Meer weten over een transparant energiecontract bij Yuso?