Afgelopen weken kregen we in de Benelux te maken met een gevarieerd weerbeeld. Van een stevige uithaal van Koning Winter was uiteindelijk niet of nauwelijks sprake. De seizoensverwachting van de weermodellen in de herfst van 2022 had dit vrij goed gemodelleerd met een kans op winterweer in het 1e deel van de winter en een vrij zacht einde van de winter 22-23. Een woordje uitleg van onze weeranalist Nicolas Roose.
Impact Sudden Stratospheric Warming
In januari en februari werd de stratosfeer, hogere luchtlaag in onze atmosfeer, tot 2x aangevallen door een stevige opwarming. In het vakjargon wordt dit een Sudden Stratospheric Warming genoemd. Door dit soort events wordt het normaal circulatiepatroon op het noordelijk halfrond sterk beïnvloed.
We hebben de uiteindelijke impact gezien in een tijdelijke verplaatsing van de poolwervel over het oostelijk deel van de Noordpool. Dat heeft eind februari en in maart gezorgd voor winterse perikelen in de Benelux. Zo viel er op 10 maart tot 10 cm sneeuw in het noorden van Nederland. Het is de verwachting dat deze SSW nog impact kan hebben op de maand maart, maar vanaf april zijn invloed zal verliezen.
Opnieuw droogte en veel zon?
Afgelopen jaren en vooral in 2022 hebben we droogte en veel zon gekend in het voorjaar. Hierdoor kan de verdamping door planten en bomen maximaal benut worden en ontstaat er al snel een uitdrogende toplaag. Hierdoor kunnen temperaturen nog sneller stijgen en creëren we een systeem van verdere droogte en dus opnieuw hogere temperaturen.
Om een idee te krijgen van het nieuwe lenteseizoen dienen we experimentele weermodellen te gebruiken. Deze supercomputers houden rekening met heel wat teleconnecties, zoals MJO-index, de toestand van de stratosfeer, het aantal zonnevlekken, La Nina of El Nino. Uiteraard zijn deze seizoensverwachtingen met een korrel zout te nemen, maar hieronder geven we alvast insights in de laatste trends en signalen.