De winter van 2021-2022 heeft op dit moment nog maar weinig winterweer gebracht. Buiten wat sneeuwval in de traditionele gebieden is er in een groot deel van West-Europa nog niet veel gebeurd.
Eind december 2021 werd het tijdelijk spannend met een koud Scandinavië en een gunstige ligging van een hogedrukgebied nabij Groenland. Het koud scenario werd, helaas voor de winterliefhebber, in amper 96 uur omgedraaid naar een zacht intermezzo. Er werden dan ook meerdere dagrecords in temperatuur gebroken. Onze huismeteoroloog geeft meer duiding.
Weersverwachting 2022
Prognose Europees weermodel
Wanneer we kijken naar het ECMWF-weermodel (Europees weermodel) zien we een zachte prognose voor de maanden februari, maart en april 2022.
Dankzij een flinke uitstroom van koude luchtmassa’s nabij Groenland (kleur blauw) zien we dat de straalstroom wordt geactiveerd op de Atlantische Oceaan en zo zachte maritieme lucht naar het westen van Europa stuwt (oranje kleur). We noemen dit een westcirculatie (WC). Dit kan een hardnekkig patroon zijn dat weken aanhoudt. De kans op overvloedig veel neerslag is met dit weerpatroon niet uitgesloten.
Droogte & extreem weer
Merk de blauwe kleur op ten westen van Zuid-Amerika. Prognoses hinten op een sterke La Nina. Gevolgen voor het weerbeeld in Europa zijn tot op heden nog niet voldoende bewezen, maar elders ter wereld zorgt dit wel voor acceleratie van droogte en extreem weer.
Teleconnecties
Het weerbeeld wereldwijd wordt dagelijks berekend door krachtige supercomputers. Bepaalde gebeurtenissen wereldwijd hebben ook een grote impact op de (on)zekerheid van een weersverwachting. We noemen ze teleconnecties. 1 van die teleconnecties is bijvoorbeeld de Polar Vortex en daaraan gekoppeld de stratosfeer.
Links op onderstaande figuur zien we een gezonde Polar Vortex waarbij de koude lucht boven de Noordpool gevangen blijft. Bij een zwakke Polar Vortex kan de kou zich uitstrekken naar het zuiden. Er vormen zich dan ook gemakkelijk blokkades die winterweer kunnen veroorzaken.
Toestand van de stratosfeer
Een onzekere factor in de weersverwachting is de toestand van de stratosfeer. Deze luchtlaag hoog in de atmosfeer kan namelijk gevoelig opwarmen en een Sudden Stratospheric Warming genereren (SSW). Deze enorme opwarming in de luchtlaag brengt weermodellen flink in de war en kan een vrij zachte winter outlook ombuigen in een winter gekenmerkt door regelmatige flinke speldenprikken met lager dan gemiddelde temperaturen.
Begin januari 2022 verkeert de stratosfeer in een uitstekende gezondheid met een compacte Polar Vortex. De kans op een plotse opwarming in januari is dan ook eerder klein. Volgens de laatste seizoensweermodellen zal een SSW wellicht ook niet meer voor deze winter zijn.
Ook benieuwd naar onze prognose van de stroomprijzen in het voorjaar van 2022?
Wij delen onze voorspellingen in onze blog.
Of wil je meer weten over het effect van het weer op de productie van jouw wind-of zonne-energie?