Invloeden van SSW
Onze weerman Nicolas Roose neemt jullie mee in de trends van de nieuwste weermodellen en geeft zijn visie op de zomer 2023. De lente 2023 wordt op dit moment gekenmerkt door een eerder normaal tot nat neerslagverloop. Vooral de maand april stond in schril contrast met voorbije jaren waar de lente vaak, gedomineerd werd door veel zon en droogte. Dit jaar zien we nog steeds de invloeden van een sterke opwarming in de stratosfeer. Deze Sudden Stratospheric Warming heeft zich voorgedaan in de maand februari boven de Noordpool.
Dankzij de vertraging van enkele weken en de intensiteit ervan wordt de lente op dit moment gedomineerd door lagedruk over het westen van Europa. Het is de verwachting dat de effecten van deze SSW nu stilaan zullen verdwijnen en we komende weken overschakelen op een meer ‘normaal’ verloop voor de tijd van het jaar.
Onweerachtige zomer 2023?
Diverse weermodellen zijn in staat om een verwachting te schetsen voor het zomerseizoen in Europa. Met aanhoudende warmte over het Iberisch Schiereiland en desgevolg ook structurele droogte is het kijken naar wat de impact ervan zal zijn op West-Europa. Een aantal van deze weermodellen, waaronder het Europese ECMWF berekenen een periode met extra onweersactiviteit in de maanden juni tot augustus.
Fig1. Prognoses voor de maanden juli, augustus en september op vlak van temperatuur laten opnieuw een warmer intermezzo dan normaal zien. In combinatie met vochtige omstandigheden kan de kans op onweer verder toenemen.
Vanuit het zuiden van Europa lijkt er namelijk frequent een opstoot van hete lucht naar het noorden te vloeien. De combinatie met een vochtige voorgeschiedenis van afgelopen weken verhoogt de buienvorming.
Effecten van een Super El Nino in 2023?
Na enkele jaren met een La Nina ten westen van Zuid-Amerika, is het dit jaar wellicht tijd voor El Nino. Dan borrelt er warmer zeewater omhoog met een mondiale impact. Voor Europa zijn de gevolgen niet meteen 1 op 1 zichtbaar, maar in delen van Azië en Zuid-Amerika moeten ze wel rekening houden met droogte en overstromingen.
Interessant detail is dat in jaren met een El Nino de orkaanactiviteit op de Atlantische Oceaan normaliter verzwakt. Het is nog de vraag of dat ook in 2023 het geval zal zijn, want de zeewatertemperatuur ten westen van Afrika is reeds significant hoger waardoor dergelijke systemen toch voldoende voeding krijgen om zich te ontwikkelen.
Fig2. We herkennen duidelijk een transitie van een La Nina patroon afgelopen jaar naar een El Nino verhaal. Impact wereldwijd zal zich uiten in droogtes, hittegolven en lokaal overvloedig veel neerslag met destructieve gevolgen. Bij een Super El Nino (2°C gedurende 3 maanden), zal de impact nog wat hoger zijn.