We zitten in een veranderend energielandschap waarin de overschotten aan energie steeds groter worden tijdens de zonnige uren. Dat zal de komende jaren, met de oplevering van offshore windpark van Prinses Elisabeth site, alleen maar erger worden. Dat betekent ook dat de negatieve prijzen niet meteen zullen weggaan.
De oplossing is een verhoging van flexibiliteit in gebruik (actieve sturing van afname), een toename in storage die gebruikmaakt van negatieve prijzen om winst te maken, en een dynamische uitschakeling van de hernieuwbare energiebronnen bij grote overschotten.
Deze combinatie van factoren is iets waar YUSO al een tijd aan werkt en die de verschillende effecten (hoge onbalanskosten, negatieve prijzen) voor de klant compenseert.
Oplossing 1: Actieve sturing van afname
In tijden waarin de voornaamste energieproductie uit kernenergie kwam, werd er gestimuleerd om het nachtverbruik te verhogen, aangezien de productie ook ‘s nachts gewoon doorging en men niet weg raakte met die overtollige energie ‘s nachts. Met de snelle groei van hernieuwbare energie uit wind en zon is het net omgekeerd: we zien elke dag enorme overschotten op de meest zonnige uren. Zo wordt de prijs op die momenten zeer laag en soms zelfs negatief.
Voor je portemonnee kan het dus flink schelen als je grote delen van je verbruik kan verschuiven naar de uren waarin de prijs het laagste is.
De grafiek toont energieprijzen met negatieve waarden en piekuren op 25 juni 2024.
Oplossing 2: Batterij plaatsen
Overschotten aan energie op het middaguur en een tekort in de avondpiek? Voor een verhoging van de zelfconsumptie is een batterij een ideale tool. Bij plaatsing van een batterij is zelfverbruik trouwens maar één onderdeel van de volledige sturingslogica. Het brengt immers nog een stuk meer op wanneer de sturing gebruikmaakt van onbalansprijzen. Dat is de sturingslogica die YUSO voor alle batterijen gebruikt. De onbalansprijzen wordt elk kwartier zo nauwkeurig mogelijk voorspeld door YUSO en toegepast om de batterij te laden of ontladen.
Waar de spreiding van Day Aheadprijzen doorgaans tussen de 0 en de 100 EUR/MWh ligt, is dat voor onbalansprijzen tussen de – 500 en + 500 EUR/MWh. Een enorme besparing dus die de energiefactuur doorgaans van een kost tot een opbrengst maakt. Op die manier wordt de investering van de batterij efficiënt terugverdiend binnen de 3 à 7 jaar.
Oplossing 3: Uitschakelen van hernieuwbare bronnen bij overschot
Een laatste oplossing voor een overschot van energie op het net is het dynamisch uitschakelen van hernieuwbare energiebronnen bij overschotten.
Dat kan zowel voor windenergie als voor zonne-energie, door (een deel van de) omvormers uit te schakelen en zo injectie naar het net te vermijden. Ook kan dit op basis van meerdere prijssignalen gebeuren:
Curtailment op basis van Day Aheadprijzen: wanneer de energieprijs negatief wordt, schakel je de installatie uit. Dit levert tot 10% meer op.
Curtailment op basis van onbalansprijzen: wanneer de onbalansprijs in het volgende kwartier als negatief voorspeld wordt, schakel je de installatie uit. Dit levert tot 50% meer op.
We kunnen daarbij de installatie volledig uitschakelen, of enkel in die mate dat de injectie vermeden wordt. Zo kan het lokale verbruik nog steeds op basis van lokaal opgewekte stroom gebeuren.
Ben je klaar om te besparen op je energiekosten en negatieve prijzen te vermijden? Ontdek hoe YUSO je kan helpen met actieve sturing, opslagoplossingen en dynamische uitschakeling van hernieuwbare energiebronnen. Neem vandaag nog contact met ons op en optimaliseer je energiebeheer!