Op 1 januari 2023 werd het capaciteitstarief ingevoerd. Daarmee wordt beoogd de netkosten beter af te stemmen op de doelstellingen van de energietransitie. De invoering van deze omwenteling werd – onder meer vanwege de energiecrisis van 2021/2022 – reeds tweemaal uitgesteld, hoewel invoering ervan reeds voor begin 2022 was voorzien. We maakten eens een evaluatie van de gevolgen voor typische klanten in de portefeuille van YUSO. Uit onze analyse blijkt dat het niet zo is dat door het capaciteitstarief IEDEREEN meer netkosten betaalt. We hopen hiermee het vaak vermelde cliché toch de wereld uit te helpen.
Waarom het capaciteitstarief?
Doordat er steeds meer toestellen op fossiele brandstoffen overgaan op elektriciteit als energiebron wordt het distributienet meer en meer belast, denk maar aan warmtepompen of elektrische auto’s (EV’s). In sommige straten moeten stroomkabels daarom vervangen worden door dikkere geleiders om vooral aan de vraag op piekmomenten te voorzien, met hinder tot gevolg. Dat betekent ook dat Fluvius als netbeheerder de komende jaren fors moet investeren in het distributienet. Kosten daarvoor worden zoals gewoonlijk verhaald op de consument, maar dankzij het capaciteitstarief is het vooral die consument die de hoogste verbruikspiek trekt die het meeste opdraait voor de kost van de netaanpassingen. In die zin is het capaciteitstarief met een meer vermogens- of kW-gebaseerde netvergoeding eerlijker te noemen dan wat vroeger het geval was op basis van (vooral) kWh gedreven netvergoedingen.
Hoe wordt het capaciteitstarief berekend?
Met het capaciteitstarief werd een alternatieve berekeningsmethode ingevoerd voor het gedeelte ‘netgebruik’ in de netvergoedingen op de elektriciteitsfactuur van iedereen, bedrijven en particulieren. De basis van de netvergoeding wordt berekend aan de hand van de gemiddelde maandpiek (MP). Deze wordt door Fluvius berekend als het rekenkundig gemiddelde van de hoogste piekverbruiken die je de laatste twaalf maanden optekende. Indien de gemiddelde maandpiek MP lager is dan 2.5 kW (vooral voor particulieren en kleine verbruikers) geldt 2.5 kW als minimum voor de maandpiek. Je kan via Mijn Fluvius zelf je toegangsvermogen ‘TV’ instellen waarmee je forfaitair belast wordt binnen het kader van het capaciteitstarief.
Per kW bedraagt het capaciteitstarief doorgaans ongeveer 50 EUR/kW/jaar, althans naargelang het toegangsvermogen TV dat je hebt ingesteld. Máár… Je kiest dus best niet voor een laag toegangsvermogen TV aangezien je bij overschrijding 50% meer betaalt op het verschil tussen je TV en de gemiddelde maandpiek MP, en dit voor een periode van 12 maanden vanaf de eerste maand van overschrijding. Je kan de evolutie van de piek bekijken in figuur 1. Als je weet dat overschrijding dus 50*150% = 75 EUR/kW/jaar kost stel je het TV dus best niet te laag in. Je kan het TV overigens éénmaal per jaar verlagen (maar niet na een overschrijding ervan) en enkel voor de komende maanden. Je kan het TV wel aanpassen en het verhogen (iedere maand zelfs), maar na een verhoging kan je het TV de komende 12 maanden niet meer verlagen (wel verhogen). Zie overigens ook dit document voor eventuele veelgestelde vragen bij het capaciteitstarief en de instelling van het TV.