Nippon Koei en Yuso bundelen hun krachten op het gebied van energieopslag in Europa

Ruien Energy Storage NV is een samenwerkingsverband tussen het Japanse beursgenoteerde bedrijf Nippon Koei en het Belgische Yuso. RES NV ontwikkelt momenteel een op batterijen gebaseerd energieopslagsysteem in Ruien (Oost-Vlaanderen, België). De BESS streeft ernaar om ondersteunende diensten te leveren aan Europese netbeheerders (TSO’s) en om meer gelokaliseerde energiediensten aan te bieden. De BESS zal opereren vanaf de locatie van de voormalige 800MW kolencentrale die momenteel gerenoveerd wordt.

Januari 2018

YUSO EIGENAAR PERCEEL IN RUIEN

April 2018

Yuso werkt samen met Nippon Koei

Juni 2018

Integratie van RES

Juli 2018

Rasteronderzoek aangevraagd

September 2018

Lancering van BESS

November 2018

Rasteronderzoek van Elia voltooid

December 2018

Invullen van de bouwvergunning

Januari 2019

Selectie van batterijleveranciers (BESS)

Augustus 2019

Voltooide sitevergunning

DOELEN

JANUARI 2021 - OKTOBER 2021

Bouw op locatie

MAART 2020

Start connectie werken 70KV

OKTOBER 2021

Live gaan van inbedrijfstelling en commerciële exploitatie

Over Nippon Koei

Nippon Koei (NK, 1954 JP), opgericht in 1946, is het oudste onafhankelijke consultancy bureau van ingenieurs in Japan en werkte al mee aan meer dan 5000 multidisciplinaire infrastructuurprojecten in 160 landen over de hele wereld. NK’s consultancy oplossingen omvatten het hele spectrum van energie-infrastructuur, transportinfrastructuur, water en sanitaire voorzieningen, milieu en landbouw, stedelijke, industriële en publieke sectoren.

Met betrekking tot haar energieactiviteiten heeft NK sterke relaties met transmissienetbeheerders en een dominant marktaandeel op het gebied van apparatuur voor besturingssystemen. NK heeft vooral een sterke band met TEPCO. Door het uitvoeren van uitgebreid onderzoek en dankzij blijvende evolutie is NK succesvol in diverse energiezaken zoals:

  • Waterkracht: NK hield toezicht op de bouw van 60 waterkrachtdammen, goed voor een totaal van 20.000 MW aan geïnstalleerd vermogen;
  • Elektriciteitstransmissie- en distributienetwerken: NK leverde meer dan 5.000 km transmissieleidingen in meer dan 40 landen;
  • Hernieuwbare energie: NK heeft uitvoerige studies uitgevoerd over de invoering en bevordering van hernieuwbare energie, voornamelijk in landelijke en afgelegen gebieden;
  • Thermische energie: NK heeft de bouw van thermische centrales ontworpen en begeleid (gasturbine, diesel en kolengestookte thermische energie);
  • Energiebesparing: NK controleerde de energie die gebruikt wordt voor meer dan 200 gebouwen en fabrieken die helpen om tot 20-30% van de kosten te besparen.

Gedurende meer dan 70 jaar leverde NK ingenieursadvies en EPC-diensten aan grote energiespelers in Japan en daarbuiten. Het bedrijf ondersteunt nu de energietransitie gericht op nieuwe bedrijfsmodellen zoals energieopslag, micronetwerken en VPP.

Over Yuso

Yuso BV is een in België gevestigd bedrijf dat in 2012 is opgericht door Bart Pycke en Michel Verschuere. Het bedrijf is een platformspeler die gebruik maakt van eigen, state-of-the-art systemen om meer dan 500 industriële producenten van hernieuwbare energie (voornamelijk Zonne-PV) in België toegang tot de markt te bieden. Yuso levert markttoegang en energie-flexibiliteitsdiensten aan een in Nederland gevestigde BESS die sinds 2016 eigendom is van het Amerikaanse nutsbedrijf AES. Yuso combineert de meer dan 35 jaar ervaring van zijn management in de werking van de markt met een diepgaand begrip van de cloud-gebaseerde IT-infrastructuur, een geautomatiseerd portefeuillebeheer en kennis van meteorologie om te voldoen aan de energiebehoeften van haar klanten.

Meer over het Ruien Energy Storage NV project en de Nippon Koei samenwerking?

Check onze RES NV website of lees onze blogposts:

Portfolio Yuso press release Ruien Energy Storage Nippon Koei
Nippon Koei
Logo Yuso

Video