Yuso denkt mee aan de stroomnetten van morgen

Het CORDOBA project neemt in 2021 een vliegende start!

Met het nieuwe jaar is ook het CORDOBA project officieel van start gegaan voor Yuso. CORDOBA is niet enkel de naam van een prachtige stad in de Zuid-Spaanse provincie Andalusië maar is ook de afgekorte naam van het studieproject “Coordinated Planning of Hybrid Offshore Assets”. Dit project werd gefaciliteerd door De Blauwe Cluster en Flux50 en wordt uitgewerkt door de KU Leuven, de bedrijven Elicio, Marlinks, Enersynt en natuurlijk Yuso. Het komt er in het kort op neer om de offshore netwerken van de toekomst uit te werken naar topologie en interne opbouw. Dit met als doel dat er in toenemende mate kan worden voorzien in energieleveringen aan verschillende landen tegelijkertijd én op een manier die de beste garantie geeft op kostenefficiëntie.

Er kan nog meer hernieuwbare energie bij!

Gedurende het laatste decennium is de capaciteit aan hernieuwbare energie wereldwijd sterk gestegen. In België alleen al is er op dit moment volgens Transportnetbeheerder Elia 4.670 MW (MegaWatt, of één miljoen Watt) aan windenergie geïnstalleerd, waarvan 2.254 MW voor de kust in grote offshore parken. Zonne-energie werd vooral op land geïnstalleerd natuurlijk en haar bijdrage in de Belgische productiemix is ook al 4.790 MW. In totaal is er dus meer dan 9.000 MW aan wind- en zonne-energie beschikbaar in België, wat ondertussen al een belangrijke invloed uitoefent op vraag en aanbod.

Om een idee te geven: eenheid nummer drie van de kerncentrale van Tihange heeft een productiecapaciteit van 1036 MW. Als het volop waait terwijl de zon schijnt, is er dus in principe negen keer meer stroom beschikbaar dan in deze eenheid.

Vooral de proportie offshore windenergie zal de komende jaren verdubbelen tot 4.400 MW. Dat zorgt echter ook voor nog meer eisen op vlak van bevoorradingszekerheid: het waait niet altijd en gezien de beschikbaarheid van windenergie nooit met zekerheid te voorspellen is, moet er tegelijkertijd meer flexibiliteit in het systeem worden ingebracht.

Stroomverbindingen zonder grenzen: een brandend actueel thema

België plant de kernuitstap tegen 2025. In combinatie met de verwachte toename aan hernieuwbare energie dringt de versterking van hoogspanningsverbindingen (Interconnectoren) met de buurlanden zich op. Enkele weken geleden opperde onze nieuwe federale Minister van Energie Tinne Van der Straeten daarom dat een rechtstreekse verbinding tussen België en Denemarken onderzocht diende te worden.

CORDOBA project Yuso offshore windenergie

Denemarken is wereldkampioen op het vlak van windenergie, vooral ook in de vorm van offshore windenergieparken in de Oostzee. De verbinding waaraan wordt gedacht is van hetzelfde HVDC type (High Voltage Direct Current) als de Interconnectoren die recent in Het Verenigd Koninkrijk (NemoLink) en Duitsland (Alegro) in gebruik werden genomen. De HVDC technologie laat toe via gelijkstroom op tienduizenden volt energie zonder veel verlies over lange afstanden te transporteren. Zo zou de verbinding tussen België en Denemarken een HVDC verbinding van 500 km vergen. In het algemeen is de windsterkte een lokaal gegeven maar door producerende landen met elkaar te verbinden over voldoende lange afstand verbetert de beschikbaarheid van windenergie. Ook al waait het niet in België, het waait misschien wel in Denemarken. Via deze HVDC verbinding profiteren we dan toch van groene energie, waarvan de Denen meer dan 6.000 MW hebben!

De Noordzee als testbank voor meer offshore windenergie

Het project CORDOBA sluit nauw aan bij het idee om meer onderzeese verbindingen aan te leggen naar offshore windparken. Bovendien is het meer en meer de bedoeling de offshore windenergieproductie te connecteren met verschillende landen tegelijkertijd. Zo kan de groene energie verdeeld worden tussen afnemers aan beide zijden van Het Kanaal, wat een diversifiërend effect heeft op de waarde van de windenergie. Ook kunnen de windmolens andere diensten leveren aan verschillende landen tegelijkertijd, vooral dan wat stabilisatie van spanning betreft. Dat aanbieden van andere diensten is zeker ook mogelijk wanneer de offshore energie gecombineerd wordt met opslag bijvoorbeeld.

Dat laatste is deel van de hybride opzet van de geplande studies: Zowel opslag als productie combineren. Het federaal relanceplan dat vorige week werd gelanceerd omvat ook investeringen in een energie-eiland dat precies in dit soort flex dient te voorzien.

Energieproducent Elicio maakt deel uit van het CORDOBA consortium en controleert verschillende aandelen in de offshore parken. Zij leveren ook in belangrijke mate data aan die kan gebruikt worden om de hypotheses van dit project te toetsen aan de haalbaarheid.

Yuso’s rol in CORDOBA

Onze rol in het project zal bestaan uit het mee evalueren van de mogelijkheden binnen een hybride offshore zone om zowel de eigenlijke energiestromen als de diensten tegelijkertijd in verschillende landen te leveren. Daarbij berust Yuso op haar doorgedreven kennis over de markten in België en Het Verenigd Koninkrijk voor stroom en flexibiliteit.

Nog dit jaar neemt Yuso 200 MWh aan opslag in gebruik in Het Verenigd Koninkrijk.

Yuso wil verder een actieve rol spelen in het beheer van grote batterijparken. Binnen CORDOBA komt opslag ook direct in verbinding te staan met offshore windenergie en net op dit vlak wil Yuso haar kennis aanscherpen wat betreft het beheren van grote portefeuilles aan windmolens. Zo willen we in de komende jaren onze dienstverlening verder uitbreiden in de richting van de leverbaarheden van het CORDOBA project. De inhoud van het werk bestaat zowel uit analytisch werk van data (productie, marktgegevens) maar ook uit engineering want de HVDC netwerken omvatten een heleboel technische facetten nog voor ze in verbinding komen te staan met opslag.

Dus voor nu geldt bij Yuso: Handen uit de mouwen en aan het werk!

Benieuwd aan welke andere projecten wij nog zoal meewerken? Check zeker onze andere blogposts.

Meer weten over Yuso’s diensten? Mail naar info@yuso.be of neem contact op via onze chat.

Getriggerd door onze werkwijze? Bekijk onze vacatures om aan de slag te gaan bij het Yuso team.Blijf op de hoogte en schrijf je in op onze nieuwsbrief

    privacy policy gelezen en ga hiermee akkoord.*