Weersvooruitzichten lente 2023, onze weerman aan het woord!

Afgelopen weken kregen we in de Benelux te maken met een gevarieerd weerbeeld. Van een stevige uithaal van Koning Winter was uiteindelijk niet of nauwelijks sprake. De seizoensverwachting van de weermodellen in de herfst van 2022 had dit vrij goed gemodelleerd met een kans op winterweer in het 1e deel van de winter en een vrij zacht einde van de winter 22-23. Een woordje uitleg van onze weeranalist Nicolas Roose.

Impact Sudden Stratospheric Warming

In januari en februari werd de stratosfeer, hogere luchtlaag in onze atmosfeer, tot 2x aangevallen door een stevige opwarming. In het vakjargon wordt dit een Sudden Stratospheric Warming genoemd. Door dit soort events wordt het normaal circulatiepatroon op het noordelijk halfrond sterk beïnvloed.

Fig1. Tijdens februari 2023 heeft de poolwervel een flinke duw gekregen. Op 30 km hoogte ontstond een plotse opwarming tot +1°C. Normaal is het op deze hoogte tot -70°C. De impact was 2 tot 3 weken later ook te zien in de weerkaarten voor het noordelijk halfrond.

We hebben de uiteindelijke impact gezien in een tijdelijke verplaatsing van de poolwervel over het oostelijk deel van de Noordpool. Dat heeft eind februari en in maart gezorgd voor winterse perikelen in de Benelux. Zo viel er op 10 maart tot 10 cm sneeuw in het noorden van Nederland. Het is de verwachting dat deze SSW nog impact kan hebben op de maand maart, maar vanaf april zijn invloed zal verliezen.

Opnieuw droogte en veel zon?

Afgelopen jaren en vooral in 2022 hebben we droogte en veel zon gekend in het voorjaar. Hierdoor kan de verdamping door planten en bomen maximaal benut worden en ontstaat er al snel een uitdrogende toplaag. Hierdoor kunnen temperaturen nog sneller stijgen en creëren we een systeem van verdere droogte en dus opnieuw hogere temperaturen.

Om een idee te krijgen van het nieuwe lenteseizoen dienen we experimentele weermodellen te gebruiken. Deze supercomputers houden rekening met heel wat teleconnecties, zoals MJO-index, de toestand van de stratosfeer, het aantal zonnevlekken, La Nina of El Nino. Uiteraard zijn deze seizoensverwachtingen met een korrel zout te nemen, maar hieronder geven we alvast insights in de laatste trends en signalen.

Fig2. Voor de periode maart tot en met mei 2023 verwacht het International Research Institute for Climate and Society een hoger procentuele kans dat de temperaturer hoger zijn dan normaal. Opvallend is dat dit voor een groot deel van Europa het geval zou zijn
Fig3. Op de projectie qua neerslag voor de maanden maart tot mei 2023 zien we voorlopig geen grote afwijkingen in neerslag voor de omgeving van de Benelux. Het zuiden van Frankrijk en het noorden van Spanje zouden wel iets gevoeliger zijn voor meer regen. Geen overbodige luxe met de vaak hete zomers in deze regio.Blijf op de hoogte en schrijf je in op onze nieuwsbrief

    privacy policy gelezen en ga hiermee akkoord.*