Weersvoorspelling: West-circulatie aan zet, ook in februari 2023?

Het weerbeeld van februari

De huidige ontwikkelingen op de weerkaarten evolueren eind januari richting een nieuw hogedrukgebied in de buurt van West-Europa. Onder de beschermende vleugels van dit hogedrukgebied blijven actieve depressies en veel wind voorlopig uit de buurt. Het blijft evenwel uitkijken naar de exacte positie van de straalstroom. Wanneer deze voldoende amplitude kan halen, kan een mogelijke daling van de temperatuur een logisch gevolg zijn. Van een structurele winterprik op korte termijn is evenwel geen sprake in West-Europa. Onze huisweerman Nicolas beschrijft de situatie voor komende maand.

Westcirculatie in februari

Projectie temperatuur voor de maanden februari/maart en april. Focus komt te liggen op een hogere kans op te zacht weer voor een groot deel van Europa. (IRI.Columbia.edu)

Na enkele kortstondige speldenprikken van Koning Winter met in december 2022 een weekje winter en schaatspret en in januari sneeuw voor het zuidoosten van de Benelux zien we geleidelijk opties tot een zachter weerbeeld ontstaan. Zowel de Amerikaanse als Europese weercomputer hinten op veel koude uitstroom nabij Groenland. Dat zorgt ervoor dat de straalstroom zich op de Atlantische Oceaan kan versterken met een westcirculatie tot gevolg.

Sommige berekeningen geven zelfs kansen op stormweer in de eerste 10 dagen van februari. Iets om op te volgen voor West-Europa. De trend van een zacht weerpatroon wordt ook bevestigd door de experimentele berekeningen van seizoensverwachtingen.

Brengt stratosfeer nog een verrassing?

Er is al enkele dagen veel te doen rond een forse opwarming in de stratosfeer. Deze luchtlaag hoog in onze atmosfeer is in de winter vaak erg koud en compact boven de Noordpool. Als er zich een gevoelige opwarming voordoet, onder de noemer SSW, dan kan dit ook een impact hebben op het weerbeeld in het noordelijk halfrond.

De poolwervel gevuld met koude lucht wordt dan onstabiel boven de Noordpool en kan uitbraken veroorzaken richting het zuiden. Vaak zit Noord-Amerika dan op de eerste rij voor vrieskou en sneeuw, maar het is ook mogelijk dat Europa een late winterinval krijgt. Of het dit jaar zo’n vaart zal lopen is nog niet duidelijk, maar boeiend is het zeker!

We detecteren een stevige opwarming boven de Noordpool op 10 hPa. De rode en witte kleuren wijzen op temperaturen boven 0°C terwijl het normaal -50 tot -70°C is. Of de impact zich zal vertalen in een late winterinval in februari is nog af te wachten. (wxcharts.eu)Blijf op de hoogte en schrijf je in op onze nieuwsbrief

    privacy policy gelezen en ga hiermee akkoord.*