Je hebt het allicht al gemerkt aan de injectie vergoedingen voor stroom van je zonnepanelen die je op het net plaatst. Het contrast met de energiecrisis van twee jaar geleden kan bijna niet groter zijn. In 2022 tekenden we nu dagprijzen op van meer dan 400 EUR/MWh daar waar we vorige maand op minder dan een tiende van dat bedrag af klopten…
Ook de kost voor de vermarkting van zonne-energie die YUSO ziet, de zogenaamde onbalanskost, is sterk gestegen. Deze kost ontstaat wanneer de voorspellingen voor de beschikbare zonne-energie in België niet kloppen ten opzichte van de actueel bereikte productiewaarden. Omdat België nu al bijna 10 GWp aan zonne-energie staan heeft, terwijl de kerncentrales volop draaien à rato 4 GW is er steeds vaker – vooral in het weekend – een stroomoverschot dat niet weggewerkt wordt over de grenzen.
Record negatieve onbalansprijzen
Op 7 april deed dit zich voor tussen 14u15 en 14u30. Eerst klokte de onbalansprijs voor dit kwartier af op -300 EUR/MWh, waarna door ex-post – na ongeveer een maand – correctie van Elia met Duitsland een record negatieve onbalansprijs van -4574.96 EUR/MWh werd beslist.
Toekomstperspectieven voor de Belgische energiemarkt
Omdat er nog verder zonne-energie wordt aangebouwd zonder dat er meer flexibiliteit aan het Belgisch systeem wordt toegevoegd zien we niet meteen een einde komen aan deze records: Legio gaat de onbalansprijs nu onder de -400 EUR/MWh op een gewone dag, wat zich vertaalt in een gestegen kost voor vermarkting van zonne-energie via de BSI index in je injectiecontract. Op hetzelfde moment bereikte de Duitse onbalansprijs een record van -15’000 EUR/MWh ter vergelijking.
Ben je benieuwd naar de impact van deze negatieve onbalansprijzen op jouw zonne-energie contract? Neem vandaag nog contact op met YUSO en optimaliseer je energiebeheer!