Yuso versterkt het team met een volbloed weerman

Ontmoet Nicolas, weerspecialist met een passie voor de invloed van het weer op de energiemarkt

Nicolas Weerspecialist Yuso

Belangrijk nieuws! Het Yuso team werd deze maand versterkt met een extra weerspecialist. U vraagt zich misschien af waarom dit nodig is? Alternatieve energie, waaronder zonne- en windenergie, vormt een belangrijke component in de Yuso portefeuille. Om U elke dag van dienst te zijn volgen Yuso medewerkers met meteorologische kennis de weersituatie ten alle tijde en bekijken ze de invloed van het weer op de energiemarkt. Met trots stellen we Nicolas Roose (29) uit Waregem aan jullie voor.

Nicolas: “Sinds het jaar 2000 verdiep ik mij vooral in het opmaken van weersverwachtingen die zich focussen op extreme weersverschijnselen. De impact van grootschalige buiencomplexen, met of zonder onweer, hebben een grote invloed op de maatschappij. In de energiemarkt is dit overigens niet anders. Door de toenemende capaciteit aan hernieuwbare energie drijven extreme weersomstandigheden het elektriciteitssysteem steeds vaker uit evenwicht, met zeer hoge of lage stroomprijzen tot gevolg.

Sommigen onder jullie zullen Nicolas Roose kennen door het platform NoodweerBenelux. Nicolas: “In 2012 ging ik van start met NoodweerBenelux en spitste ik mij toe op het realtime volgen van belangrijke weersverwachtingen. Intussen begeleiden we verzekeraars, outdoor events, festivals en de B2B-markt. Een combinatie met Yuso in Waregem is dan ook een logisch gevolg. De synergie tussen beide bedrijven bestaat net in de waarde van meteorologische kennis in dagdagelijkse operaties in de energiemarkt.”

Maar zijn weerfenomenen binnen de Benelux en België in het bijzonder dan zo extreem?

“De laatste jaren zijn er genoeg voorbeelden van extreme weersomstandigheden, zelfs in ons klein landje”, zegt Nicolas. “Zo was er op 9 juni 2014 een onweerscomplex dat het oosten van België teisterde maar vooral in Duitsland voor veel schade zorgde”.

“Ook recent zijn er meermaals stormen over België geteld waarvan de gevolgschade door rukwinden en hagelstenen uiteindelijk een erkenning als ramp tot gevolg hadden”, haalt Nicolas aan.


Onweerscel komt tot ontwikkeling over het Oosten van België (9 juni 2014)


Dezelfde onweerscel breidt uit en bedekt een groot deel van de Benelux (9 juni 2014)

 

Impact bewolking op de energiemarkt 

Weerfenomenen hebben een grotere impact op ons elektriciteitssysteem dan vroeger. Daar waar extreme temperaturen, zowel hoog als laag, nog steeds een belangrijke impact hebben op de elektriciteitsvraag zorgt hernieuwbare energie voor nog meer weerinvloed. Bekijken we bijvoorbeeld de case van 16 november 2018. Vanuit het oosten was er drogere lucht op weg naar de Benelux, maar dat proces verliep bijzonder traag. Hierdoor kregen we in de Benelux een tweedeling in de namiddag. Over het westen en centrum van België bleef het bewolkt (lage bewolking) die niet voorzien was. Het gevolg hiervan was dat de real-time energieprijzen tot 400 EUR per MegaWattUur stegen. Het feit dat over het oosten voldoende zon was speelde voorts geen rol in een stabilisatie van de markt.

Zo ziet U maar: Voor een bedrijf als Yuso dat elke dag met uw hernieuwbare energie werkt in een sector waar de invloed van het weer op de energiemarkt van groot belang is, is een doorgedreven kennis en inzicht in weerfenomenen geen overbodige luxe. We zijn dan ook verheugd dat Nicolas ons team verder versterkt, tot uw dienst!


Lage wolken bedekken het westen en centrum van België (16 november 2018)


Onbalansprijzen voor diezelfde 16 november 2018 (bron: Elia)Blijf op de hoogte en schrijf je in op onze nieuwsbrief

    privacy policy gelezen en ga hiermee akkoord.*