Stroomprijzen sterk gedaald sedert augustus 2022

We berichtten reeds begin augustus vorig jaar over energiecrisis in West-Europa. Toen zaten we midden in de crisis en eigenlijk en dat weten we nu – na de feiten.  De marktprijzen stegen nog door tot eind die maand.  Erna was de val van de marktprijzen voor velen nog spectaculairder dan de snelle toename in de maanden ervoor, zo toont deze grafiek:

Bovenstaande grafiek is toegankelijk op de website van YUSO onder https://yuso.be/market-data/

In Augustus vorig jaar tekenden we nog gemiddeld af op 448.13 EUR/MWh maar daarna ging het snel bergaf met de prijzen.  Op 13 maart werd tevens een laagterecord opgetekend bij een daggemiddelde van 40.41 EUR/MWh.  Het is geleden van voor de energiecrisis – in 2021 – dat we structureel op dat niveau van prijzen hebben gezeten.  Voor verbruikers is dit alvast goed nieuws: Als je een variabel contract hebt, doe je een véél betere zaak dan wanneer je midden vorig jaar tot november voor een vaste aankoopprijs hebt gekozen.

Maar wat als je verkoper bent?

Het is natuurlijk zo dat zonne-energie op het bedrijfsdak nog steeds een goede keuze is: Ook al zijn de marktprijzen gedaald, toch liggen ze nog ver boven de kost van zonne-energie. Als je vandaag zonnepanelen op het bedrijfsdak installeert heb je een gemiddelde prijs van rond de 100 EUR/MWh nodig (afhankelijk van toch wel enkele parameters) om een redelijke terugbetaaltijd van tussen 7 en 9 jaar te realiseren. Dit prijsniveau is doorgaans nog geldend in de markt, in de meeste gevallen klokt de uurprijs er hoger op af. Zeker voor het eigenverbruik boek je een groter voordeel dan 100 EUR/MWh door de netkosten en certificatenverplichting.

Wat overblijft is het deel dat je in het net injecteert. Zoals gezegd is de marktprijs dan wel gedaald, toch levert injectie ook nog een aardige duit op. Het onbalans risico is op injectie dan wel groot in een jaar als 2022 met hoge prijzen voor gas, toch daalt ook deze kostencomponent verder door. Wanneer er grote verschillen zijn tussen de verwachtte zonne- en windenergie daags voordien ten opzichte van de eigenlijke productie ontstaan vaak grote tekorten of overschotten in het Belgisch stroomnet. De tekorten worden typisch door middel van gascentrales opgevuld, wat ervoor zorgt dat de premie die in je injectiecontract aangerekend wordt voor onbalans stijgt bij hogere gasprijzen.

De onbalanskost wordt maandelijks berekend door YUSO en weerspiegelt in de Belgian Solar Index (BSI) die YUSO in haar contracten opneemt. De kost voor het vermarkten van zonne-energie is stelselmatig gestegen van nog geen 4 EUR/MWh begin 2021 tot 18.15 EUR/MWh in januari 2023. Deze wordt echter sterk beïnvloed door de gasprijs zoals uitgelegd en doordat deze laatste aan het dalen zijn neemt ook de BSI nu af. Dat betekent dat je ook aan injectie meer overhoudt nu, ten opzichte van de maanden tijdens de energiecrisis. Merk op dat het effect van de BSI ongeveer zes maand vertraagt doordat er een lopend gemiddelde van twaalf maanden wordt toegepast op de berekening ervan.

Zo zie je maar: Een lagere gasprijs is dus zeker ook positief voor diegenen die voor zonne-energie kiezen.



Blijf op de hoogte en schrijf je in op onze nieuwsbrief

    privacy policy gelezen en ga hiermee akkoord.*