Stroomprijzen snel afgekoeld na hoogtepunt energiecrisis

In augustus 2022 zagen we extreme energieprijzen in Day Ahead, met een maandgemiddelde van 448.13 EUR/MWh. Toen zaten we op het hoogtepunt van de energiecrisis, die gestart was in september 2021 met geleidelijke stijging van de energieprijzen tot eind augustus 2022. Vanaf september 2022 was de val van de marktprijzen voor velen nog spectaculairder dan de snelle toename in de maanden ervoor. Dat valt ook af te lezen uit onderstaande grafiek. 

Gemiddelde Day Ahead maandprijzen van 2022 tot nu voor België: een spectaculaire stijging én daling vanaf september 2022 (Bron: YUSO).

Zelf de marktprijzen volgen? Dat kan eenvoudig via deze link.

Intussen zien we gemiddelde prijzen rond de 100 EUR/MWh en flinke schommelingen gedurende de dag, wat mooie opportuniteiten creëert om te verbruiken op de goedkope uren van de dag. Op die manier bespaar je dus flink op de energiefactuur met een dynamisch contract ten opzichte van een vaste prijs contract, zeker voor contracten met vaste prijzen van vorig jaar. Wist je dat YUSO uitsluitend contracten biedt voor groene stroom aan dynamisch tarief, en dat steeds zeer scherp geprijsd? Vraag hier een offerte aan

Wat als je verkoper bent?

Investeren in zonnepanelen op uw bedrijfsdak blijft een zeer interessante keuze. Ook al zijn de marktprijzen gedaald, toch liggen ze nog ver boven de kost van zonne-energie. Als je vandaag zonnepanelen op het bedrijfsdak installeert heb je een gemiddelde prijs van rond de 100 EUR/MWh nodig (afhankelijk van toch wel enkele parameters) om een terugbetaaltijd tussen 7 en 9 jaar te realiseren. Wie flink wat eigenverbruik heeft komt makkelijk boven de 100 EUR/MWh door de netkosten en certificatenverplichting.

Wat overblijft is het deel dat je in het net injecteert. De marktprijs is gedaald ten opzichte van vorig jaar, maar toch levert injectie nog een aardige duit op. Verder zien we dat de onbalanskost verder daalt, wat zorgt voor meer opbrengsten op het injectiecontract. Tot slot zijn de marktcondities voor Garanties van Oorsprong verbeterd, waardoor eigenaars van zonnepanelen flink wat meer kunnen verdienen per geïnjecteerde MegaWattUur. Zo biedt YUSO 5 EUR voor alle garanties van oorsprong die in 2023 geproduceerd zijn. Meer weten over onze injectiecontracten kan via deze link.

Belgian Solar Index, ofwel de maandelijkse kost voor onbalans in België (Bron: YUSO)

Nog vragen? Contacteer onze Sales afdeling via sales@yuso.be!Blijf op de hoogte en schrijf je in op onze nieuwsbrief

    privacy policy gelezen en ga hiermee akkoord.*