Op 14 oktober 2021 gaf Yuso een webinar over het nieuwe capaciteitstarief van de VREG dat in werking treedt op 01/07/2022. Tijdens dit webinar werd ruimte voorzien om al jullie vragen in verband met het capaciteitstarief te beantwoorden. Ook voor wie er niet bij kon zijn, voorzien we in deze blog de video-opname van het webinar alsook de Q&A’s.
Ja, het toegangsvermogen kan maandelijks ingesteld worden. Indien het toegangsvermogen in de vorige maand naar boven werd aangepast of indien het toegangsvermogen overschreden werd, dan kan het pas 12 maanden nadien opnieuw lager worden ingesteld.
Zowel Trans-LS als LS met piekmeting vallen onder het regime met toegangsvermogen en overschrijdingstarief.
Het kwartiervermogen is het gemiddelde vermogen per periode van 15 minuten. Wie 1 minuut aan 150 kW verbruikt en de rest van het kwartier niets, die heeft een kwartiervermogen van 10 kW.
Elke afnemer betaalt netkosten. De netkosten zijn afhankelijk van het type aansluiting (laagspanning, middenspanning, hoogspanning) en van de distributienetbeheerder. De actuele netkosten zijn vrij te raadplegen op de website van de VREG.
Ja, er worden twee nieuwe concepten geïntroduceerd: het toegangsvermogen en het overschrijdingstarief. Beide zaken worden toegelicht in het webinar.
Deze vraag heeft betrekking tot de simulatie uitgevoerd aan de hand van de online tool van de VREG zoals gepresenteerd in de webinar. Het gaat om een extra kost van 120 EUR per jaar.
Yuso ontwikkelt inderdaad zelf de algoritmes voor batterijsturing. Naast peak shaving omvat de sturing van Yuso parameters voor optimale zelfconsumptie en winstmaximalisatie via onbalansprijzen in het net. Via het Yuso Flex portaal zijn alle parameters van de batterij en van de markt beschikbaar voor real time monitoring. Met sommige batterijen (groter dan 1 MW) levert Yuso netondersteunende diensten en wordt de batterij gestuurd op basis van de netfrequentie. In dat geval zijn er bijkomende inkomsten uit FCR, aFRR etc.
Afhankelijk van de reactiesnelheid en capaciteit van de batterij is het mogelijk een batterij in te zetten op de frequentiemarkt (minimum 1 MW).
Er zijn momenteel twee verschillende grafieken beschikbaar in MijnFluvius: het piekvermogen en het verbruik. Deze staan bij “Verbruik” en kan je bekijken door te klikken op de juiste knop.
Wie een digitale meter heeft kan in MijnFluvius de kwartierwaarden van de digitale meter activeren. Zo wordt het verbruik in meer detail inzichtelijk.
Als het kwartiervermogen één keer per maand 22 kW bedraagt, dan is de maandpiek voor die maand inderdaad 22 kW.
Dat klopt, de negatieve verbruiken in deze grafiek komen overeen met injectie.
De batterij staat achter de meter bij de klant. Er zijn verschillende financieringsmogelijkheden, doorgaans is de batterij eigendom van de klant.
Afhankelijk van de dimensies van de batterij bedraagt de prijs van een batterij tussen de 200 en 400 EUR/kWh. De terugverdientijd is sterk afhankelijk van netkosten en verbruiks – en injectieprofiel. Yuso maakt voor elke case een batterij-analyse op maat om de terugverdientijd nauwkeurig te bepalen.
De tarieven zijn vastgelegd voor Vlaanderen maar zijn voorlopig indicatief. Deze zijn hier terug te vinden.
Op voorbehoud van wijzigingen gaat het capaciteitstarief volgens de huidige berichtgeving in op 1 juli 2022.
De Fluvius meter registreert de gecumuleerde waarden, hierop wordt het tarief toegepast.
Dat hangt ervan af. Je moet natuurlijk voldoende energie in de batterij houden om de verwachte piek te kunnen afvlakken. Wanneer je deze hoeveelheid stroom opneemt, is vrij te kiezen.
Klopt, deze parameters kunnen in rekening gebracht worden. Momenteel wordt voornamelijk rekening gehouden met de Day Ahead referentieprijs en onbalansprijs, door afwezigheid van een accurate simulatie van laadprofielen. We verwachten hier op termijn betere data voor te hebben, maar als je zelf inschattingen beschikbaar hebt, kan dit zo in de stuursoftware ingebouwd worden.
Er wordt rekening gehouden met een minimum kwartiervermogen van 2.5 kW. Wie een lager kwartiervermogen heeft, zal toch voor 2.5 kW netkosten betalen.
Ja, al kan dit enkel voor gezinnen met een digitale meter. Zonder digitale meter wordt een inschatting gemaakt op basis van het verbruik.
Hier zijn voorlopig geen indicaties voor, het Capaciteitstarief wordt voorlopig gebaseerd op uw aansluitspanning en uw daadwerkelijke maandpieken. Het toegangsvermogen is dan weer een zelfgekozen vermogen dat onafhankelijk is van uw werkelijke aansluitvermogen.
Heb je nog bijkomende vragen na het zien van dit webinar en het lezen van deze Q&A’s? Aarzel dan niet om contact op te nemen met Yuso voor meer duidelijkheid in verband met het capaciteitstarief.