Update stroomprijzen 2022

Het einde van het jaar 2021 bracht ons op een achtbaan van gas- en stroomprijzen, die voor iedereen tastbaar zijn en uitgebreid in de brede media werden gedocumenteerd.  Onze analyse en prognoses inzake de geldende energieprijzen lees je in deze blog.

Een echte achtbaanrit door de Europese energiemarkten

De kranten stonden er vol van op het einde van vorig jaar en we hadden het er al over in onze vorige nieuwsbrief: torenhoge gasprijzen in West- Europa deden ook de stroomprijzen op korte termijn fors toenemen. De toename was al even spectaculair als de daling die we in gasprijzen hebben gezien in de laatste weken van 2021:

gasprijzen stroomprijzen
Figuur 1: TTF Gas contract voor levering van 1 MWh gas voor de maand februari 2022

De gevolgen voor de stroomprijzen laten niet op zich wachten. Op Figuur 2 zie je een grafiek van de door YUSO gehanteerde stroomprijzen per uur in onze injectie- en leveringscontracten.  Ook de stroomprijzen volgen de algemene trend die zichtbaar is in de TTF gasprijzen uit de eerste grafiek.

Nadat rond 21 december een piek van 450 EUR/MWh werd bereikt ging het daarna enkel nog bergaf, waardoor de stroomprijzen reeds tot minder dan de helft van het geboekte maximum zijn afgenomen.

Day-Ahead uurprijzen
Figuur 2: Day-Ahead uurprijzen voor levering van 1 MWh stroop per dag sedert 01/12/2021

Hoe moet het nu verder?

Voor diegenen die onze opinie hebben gevraagd tijdens de voorbije maanden: We vonden het nooit een goed idee om vaste contracten aan te gaan die midden in deze hausse werden geboekt. De situatie zorgde er ook voor dat aangepast portfoliobeheer voor leveranciers een nog groter belang kreeg dan voorheen.

Lokale en geopolitieke oorzaken

De gestegen gasprijzen zijn een gevolg van onder andere lokale oorzaken, met name de iets lagere gasreserves in West-Europa tijdens de afgelopen maanden, althans in vergelijking met de langjarige gemiddelden. Daarnaast speelden ook geopolitieke redenen een rol, met name de dreiging van verminderde gasinvoer uit Rusland, welke ongeveer voor 40% van de gasvraag in West-Europa verantwoordelijk is.

Tenslotte ontsnapt niemand op de gasmarkt aan de realiteit van het weer: het is veel warmer dan normaal deze winter, wat voor een verminderde vraag zorgt, met lagere prijzen tot gevolg.

Een verdere daling van de stroomprijzen onder voorbehoud

We denken daarom dat de gas- en stroomprijzen verder zullen dalen, vooral dan wanneer de eerste tekenen van de lente in maart/april de kop opsteken. Dat natuurlijk op voorwaarde dat er geen overige geopolitieke invloeden zijn op de gasprijs, we denken dan aan de problematiek rond een dreigende Russische invasie van Oekraïne.

Meer weten over een stroomcontract bij Yuso? Laat hier je gegevens achter en we nemen contact met jou op! Blijf op de hoogte en schrijf je in op onze nieuwsbrief

    privacy policy gelezen en ga hiermee akkoord.*