Zonne-energie verkopen aan het net, hoe werkt dat?

Zonne-energie verkopen: kan dat?

Stel je voor: jouw bedrijf heeft zonnepanelen en die leveren goed op. Maar af en toe zit je ook met energieoverschotten. Kan je hier dan niets mee doen? Zeker en vast wel. Je kan namelijk je energieoverschotten injecteren in het net. Dat betekent zoveel als jouw zonne-energie verkopen aan het net. Zo ben jij van je energieoverschot vanaf, maak je er iemand anders blij mee en houd je er bovendien nog een leuk percentje aan over.

Maar hoe werkt dat nu?

Het is simpel. Wanneer je over een groot windmolen-of zonnepanelenpark beschikt, heb je een grote energiecapaciteit. Die groene stroom wil je verkopen. Daarom heb je een opkoopcontract nodig, wat onder andere Yuso aan een gunstig tarief aanbiedt.

Vervolgens komt het erop aan om snel en slim te reageren op prijsschommelingen op de groothandelsmarkt. De Belpex beurs is de eerste elektriciteitsmarkt in België. Hier wordt geboden op elektriciteit. Elektriciteit heeft immers elk uur een andere prijs. De prijzen van elektriciteit variëren hier tussen 0 en 300 euro per MWh door de toename van volatiele en hernieuwbare energiebronnen.

De Belpex beurs zorgt voor een eerlijke concurrentie tussen stroomleveranciers. Door het bevorderen van de concurrentie ontstaat een evenwichtige verhouding tussen vraag en aanbod van elektriciteit. En daar profiteert de consument van: de verhoogde competitiviteit creëert lagere tarieven voor elektriciteit.

Hoe profiteer jij bij Yuso van die Belpex prijzen? Lees er alles over in onze blogpost.

Wat met een overschot aan zonne-energie?

Steeds meer bedrijven injecteren hun overschot aan zonne-energie in het net. Het aantal injectiepunten in België stijgt dus voortdurend. Om een voorbeeld te geven: alle zonne-installaties die via Yuso hun energie op het net injecteerden, produceren samen zo’n 100 GWh per jaar!

Waarom extreme hitte extreem voordelig is

Veel zon zorgt voor veel zonne-energie, dat spreekt voor zich. Maar veel zon zorgt ook voor hogere opbrengsten voor zij die zonne-energie injecteren in het net. In tegenstelling met wat je zou verwachten, stijgt de vraag naar stroom tijdens extreem warme dagen. Dat komt omdat mensen bij extreem zonnig weer meer gebruik maken van de airconditioning. Daarbovenop komt nog eens dat het waterpeil bij een hittegolf te laag staat om kolen tot bij de elektriciteitscentrales te kunnen krijgen, waardoor er een verlaagd aanbod van elektriciteit uit fossiele brandstoffen beschikbaar is.

Een hittegolf kan dus ook extreem voordelig zijn voor zij die zonne-energie verkopen aan het net. Een voorbeeld van de prijsstijging voor de consument indien deze zonne-energie levert aan Yuso en waarom dat zo voordelig is, kan je lezen in onze blog over het effect van hitte op zonne-installaties.

Hoe bosbranden kunnen zorgen voor veranderende stroomprijzen

Wist je dat wat er 20.000 km verder gebeurt ook invloed kan hebben op ons weerbeeld? Zo kunnen restanten van Atlantische orkanen voor overvloedige regens zorgen in onze streken. Ook Californische bosbranden kunnen hier hun sporen achterlaten. Bosbranden stoten immers aerosolen uit. Die aerosolen zijn kleine druppeltjes die in de vlambasis ontstaan. Via convectie komen deze kleine deeltjes, bestaande uit koolstof, stikstof en zuurstof, in de hogere atmosfeerlagen terecht. Deze aerosolen vertrooien het licht op een andere manier dan zuurstof-en stikstofmoleculen. Daardoor kunnen ze voor een apart weerbeeld zorgen, zoals een erg rode zonsopkomst en zonsondergang.

Niet enkel ons weerbeeld wordt beïnvloed door de bosbranden aan de oostkust van De Verenigde Staten, ook op de stroommarkt is de invloed merkbaar. De sluier van rookdeeltjes over ons land zorgt namelijk dat er minder instraling is dan gewoonlijk. Aangezien zonne-energie een groot aandeel vormt in de productiemix van België, zien we vervolgens een ander patroon in de stroomprijzen. Zo kan het zijn dat er ’s ochtends en ’s avonds hogere real-time prijzen opgetekend worden. Zo zie je maar dat externe factoren ook invloed kunnen uitoefenen op het verkopen van jouw zonne-energie.

Meer weten over de invloed van de Californische bosbranden op ons weerbeeld en op de stroommarkt? Lees dan zeker de blog van onze weerman Nicolas.

Extra voordelen voor klanten met een energie-injectiecontract bij Yuso

Wie klant is bij Yuso kan steeds profiteren van extra voordelen. Zo kunnen nieuwe klanten die een energie-injectiecontract afsluiten bij Yuso nog tot eind december profiteren van een korting van 1 EUR/MWh! Door een energie-contract af te sluiten bij Yuso geniet je bovendien van de voordelen van de variabele uurprijzen voor stroom. Ook voor klanten die reeds een injectiecontract hebben bij Yuso valt er korting te rapen en dat voor leveringscontracten, eveneens tegen variabele stroomprijzen.

Ontdek alles over waarom Yuso’s injectie- en leveringscontracten zo voordelig zijn in de twee blogposts waarin Yuso’s CEO Michel Verschuere alles klaar en duidelijk uitlegt.

Je overschot aan energie injecteren op het net lijkt dus een zeer goede zaak te zijn. Weet je echter niet goed hoe je hieraan moet beginnen? Geen probleem Yuso adviseert jou graag. Zo kan jij binnenkort meegenieten van de voordelen van jouw energie-injectie. Zo streven wij naar een toekomst gevoed door duurzame energie! Wij zijn er alvast klaar voor, jij ook?

Nee?

Oei, tijd dat jij eens een kijkje komt nemen bij Yuso. Licht voorgevoel dat we je wel overtuigd krijgen.

Ja?

Zo horen we het graag! Yuso helpt je maar al te graag verder met jouw hernieuwbare energie.

 

Yuso staat jou graag bij! Contacteer ons voor meer info!