Day Ahead prijzen

In onze blog over Belpex verwezen we al naar de Day Ahead prijzen.

Wat zijn Day Ahead prijzen?

Day Ahead handel verwijst naar de handel in elektriciteit voor de volgende dag, die georganiseerd wordt door verschillende beurzen (in België EPEX SPOT en Nord Pool). Day Ahead prijzen zijn de prijzen voor elektriciteit die op basis van de Day Ahead handel worden vastgelegd, en deze zijn ook telkens een dag op voorhand bekend. 

Yuso publiceert dagelijks de Day Ahead prijzen voor de dag nadien op haar website!

Hoe komen Day Ahead prijzen tot stand?

De Day Ahead markt wordt op Europese schaal georganiseerd om zo grenscapaciteiten tussen de verschillende Europese landen optimaal te benutten met als doel de welvaart te verhogen (lees: de prijs te verlagen). In deze markt wordt het principe van een veiling gevolgd waarbij marktdeelnemers hun biedingen elke dag indienen vóór 12h. De biedingen gebeuren in tijdsblokken van één uur vanaf 00h tot 24h van de volgende dag.

De marktresultaten worden elke dag rond 13h gepubliceerd en de marktdeelnemers worden geïnformeerd over het succes van hun biedingen. Het snijpunt van de gevraagde en de aangeboden hoeveelheid resulteert uiteindelijk in de “clearingprijs” voor ieder uur van de volgende dag. Dat betekent dat alle aanbieders dezelfde prijs ontvangen voor de aangeboden energie. Voor de energiebronnen met een lage marginale kost (zoals een windturbine) betekent dat een bijkomend voordeel, aangezien ze zeker weerhouden worden en bovendien een grotere marge hebben op de aangeboden energie.

Handel met andere marktgebieden

De Day Ahead markt is een sterke basis voor uitwisseling van elektriciteit met andere marktgebieden, zoals Groot-Brittanië, Nederland, Duitsland en Frankrijk. Op onderstaande figuur zijn de verschillende interconnectoren van België weergegeven.

Dankzij interconnectoren tussen de verschillende landen is uitwisseling van stroom mogelijk. De nationale markten werden daarom aan elkaar gekoppeld om de liquiditeit te verhogen. Dit garandeert het gebruik van de goedkoopste leveranciers en het verkrijgen van een uniforme prijs tussen de nationale day-aheadmarkten. De uitwisseling van energie over de interconnectoren is beperkt tot de capaciteit van de interconnector. Zo heeft de interconnector tussen België en Groot-Brittannië een capaciteit van 1 GW. 

Voor de beschikbare capaciteit van interconnectoren dienen we niet enkel rekening te houden met de fysieke beperkingen van de verbindingen, maar ook met technische aspecten van veilingen, nominaties en andere randzaken.

Benieuwd wat het voordeel van Day Ahead prijzen voor jouw bedrijf zou zijn? Start hier jouw simulatie!Blijf op de hoogte en schrijf je in op onze nieuwsbrief

    privacy policy gelezen en ga hiermee akkoord.*