Wat zijn Belpex prijzen?

In 2005 was het zover. De oprichting van de eerste elektriciteitsbeurs in België. Deze werd Belpex genoemd, met de bijhorende Belpex prijzen. Op deze elektriciteitsbeurs wordt stroom verhandeld voor elk uur van de komende dag. Aandeelhouders van bij oprichting waren het hoogspanningsbedrijf Elia (60%). Andere stakeholders zijn APX, Powernext, RTE en TenneT (elk 10%). Intussen is het bedrijf een onderdeel geworden van de grotere Epex groep.

Waarom Belpex prijzen

Het voornaamste doel voor een eigen elektriciteitsbeurs in België is het bevorderen van de concurrentie tussen stroomleveranciers. Op deze manier ontstaat een gezonde vraag-en-aanbod verhouding tussen afnemers en producenten van elektriciteit. Dit bevordert op haar beurt de prijszetting voor de consument of KMO die door verhoogde competitiviteit zicht krijgt op lagere tarieven voor elektriciteit.

Wat is een groothandelsmarkt voor energie

Het organiseren van een groothandelsmarkt is interessant voor marktspelers van diverse origine, al gaat het daarbij steeds om grotere volumes. Omdat de vraag naar elektriciteit varieert van uur-tot-uur weerspiegelt zich dit in de prijzen. Typisch – vooral dan in de winter – zijn de prijzen voor levering ‘s nachts lager dan bijvoorbeeld deze gedurende de ochtend- en avondpiek. Aan- en verkooptransacties van elektriciteit worden rechtstreeks maar anoniem afgesloten tussen de marktdeelnemers, net zoals op een aandelenbeurs dus.

Om de liquiditeit op de markt te ondersteunen en om de stabiliteit van vraag en aanbod op Europese schaal te bevorderen werd na verloop van tijd automatisch gebruik gemaakt van dagelijkse capaciteit op de binnengrenzen. Zo kwam het meer en meer voor dat de stroomprijzen in België gelijk liepen met deze in Nederland en/of Frankrijk, op voorwaarde dat voldoende transportcapaciteit op de grenzen beschikbaar was.

De Elektriciteits- en Gasmarkt in België heeft een publieke toezichthouder, de CREG die een oogje in het zeil houdt op de goede marktwerking op federaal vlak, inclusief deze op de stroombeurs Belpex.  Op regionaal vlak zijn er dan regulatoren zoals de VREG in Vlaanderen, de CWaPE in Wallonië en BRUGEL in Brussel.  Deze zien bijvoorbeeld toe op de correcte interne en externe werking van leveranciers die binnen deze regio’s actief zijn.

Hoe profiteren klanten bij Yuso van deze Belpex prijzen

Bij Yuso hebben we steeds de groothandelsprijzen Belpex gehanteerd in onze contracten. Op deze manier profiteren onze klanten rechtstreeks van de groothandelsprijzen zonder beroep te moeten doen op secundaire platformen waar bijvoorbeeld stroom soms aan vaste prijzen wordt aangeboden. Dit laatste kan voor sommigen een geruststelling betekenen maar héél vaak leidt het tot een erg dure oplossing.

De laatste weken werd dit nogmaals pijnlijk duidelijk. De Belpex prijzen in 2020 tekenden slechts op een handvol dagen waarden op boven de 39 EUR/MWh (Base Load = Gemiddelde van de 24 prijzen voor elk uur van de komende dag). Door de corona-maatregelen draaien veel bedrijven momenteel op een verlaagd pitje of zijn zelfs helemaal dicht. Hierdoor is de vraag naar elektriciteit lager dan normaal (schattingen van 10% doen de ronde) en zijn prijzen voor stroom dus lager. Toch worden KMO’s allerhande gecontacteerd door spelers die aandringen op het afsluiten van contracten tegen vaste prijzen en dit vaak voor meerdere jaren.

De volgende grafiek geeft aan dat je door in te gaan op vaste prijzen een grote “verzekeringspremie” betaalt die niet in verhouding staat met het “risico” om variabel in te kopen. We weten allemaal dat verzekeringsbedrijven graag met hoge marges werken in de vorm van premies die het ingedekte risico sterk overstijgen, maar tot vandaag sluipt dit soort praktijken ook in de stroommarkt binnen, wat eigenlijk betreurenswaardig is…

Belpex prijzen yuso endex cal-21

Dagelijkse Belpex prijzen voor 2020 vz. de notering voor Endex CAL-21 op 09/04/2020

Bij Yuso kunnen bedrijven en KMO’s terecht voor de injectie en afname van hun groene stroom. Tevens bieden wij onze klanten een flexibel contract aan waardoor u steeds vrijblijvend kan opzeggen.

Klik hier voor antwoorden op je vragen omtrent de invloed van de corona-crisis op de energiemarkt, de gevolgen voor je energiefactuur en wat je eraan kan doen.Blijf op de hoogte en schrijf je in op onze nieuwsbrief

    privacy policy gelezen en ga hiermee akkoord.*