In 2005 was het zover: de oprichting van de eerste elektriciteitsbeurs in België. Deze werd NV Belpex genoemd. Intussen is NV Belpex een onderdeel geworden van de grotere Epex groep. ELIA, de Belgische beheerder van het transmissienet van elektriciteit, heeft als meerderheidsaandeelhouder een belang van 60%. Andere stakeholders zijn APX, Powernext, RTE en TenneT (elk 10%).
Belpex (Epex Spot Belgium) faciliteert de uitwisseling van elektriciteit in de Belgische biedzone, in blokken van een uur, voor levering op de volgende dag – aangeduid als “Day Ahead”. Na deze veiling biedt ze een continue vrijmaking van energieblokken aan gedurende de dag tot een uur voor levering (het segment “Intraday”). Yuso is actief op de Day Ahead en Intraday markt, lees er hier meer over!
Waarom Belpex prijzen
Het voornaamste doel voor een eigen elektriciteitsbeurs in België is het bevorderen van de concurrentie tussen stroomleveranciers. Op deze manier ontstaat een gezonde vraag-en-aanbod verhouding tussen afnemers en producenten van elektriciteit. Dit bevordert op haar beurt de prijszetting voor de consument of KMO die door verhoogde competitiviteit zicht krijgt op lagere tarieven voor elektriciteit.
Wat is een groothandelsmarkt voor energie
Het organiseren van een groothandelsmarkt is interessant voor marktspelers van diverse origine, al gaat het daarbij steeds om grotere volumes. Omdat de vraag naar elektriciteit varieert van uur-tot-uur weerspiegelt zich dit in de prijzen. Typisch – vooral dan in de winter – zijn de prijzen voor levering ‘s nachts lager dan bijvoorbeeld deze gedurende de ochtend- en avondpiek. Aan- en verkooptransacties van elektriciteit worden rechtstreeks maar anoniem afgesloten tussen de marktdeelnemers, net zoals op een aandelenbeurs dus.
Om de liquiditeit op de markt te ondersteunen en om de stabiliteit van vraag en aanbod op Europese schaal te bevorderen werd na verloop van tijd automatisch gebruik gemaakt van dagelijkse capaciteit op de binnengrenzen. Zo kwam het meer en meer voor dat de stroomprijzen in België gelijk liepen met deze in Nederland en/of Frankrijk, op voorwaarde dat voldoende transportcapaciteit op de grenzen beschikbaar was.
De Elektriciteits- en Gasmarkt in België heeft een publieke toezichthouder, de CREG die een oogje in het zeil houdt op de goede marktwerking op federaal vlak, inclusief deze op de stroombeurs Belpex. Op regionaal vlak zijn er dan regulatoren zoals de VREG in Vlaanderen, de CWaPE in Wallonië en BRUGEL in Brussel. Deze zien bijvoorbeeld toe op de correcte interne en externe werking van leveranciers die binnen deze regio’s actief zijn.
Hoe profiteren klanten bij Yuso van deze Belpex prijzen
Bij Yuso bieden we uitsluitend contracten met de Belpex groothandelsprijzen. Dat geldt zowel voor de afname – als voor de injectiecontracten. Op deze manier profiteren onze klanten rechtstreeks van de groothandelsprijzen zonder beroep te moeten doen op secundaire platformen – waar stroom vaak aan minder transparante prijsformules wordt aangeboden.
Ook uniek aan Yuso is de dynamische prijs die Yuso aanbiedt in contracten. Dat betekent dat Yuso de effectieve prijs per uur aanrekent, zoals deze ook op onze website gepubliceerd wordt. Op die manier kunnen klanten fors besparen op hun energiefactuur, door het verbruik te verschuiven naar uren met lage prijzen. Lees er alles over in onze blog!
Benieuwd wat het voordeel voor jouw bedrijf zou zijn?