Hoe de Amerikaanse bosbranden invloed hebben op ons weerbeeld en energiesysteem

De wereld is een bol! 

Hoewel er in 2020 nog steeds mensen zijn die geloven dat de wereld plat is, weten de meesten wel beter. En dan vooral zij die zich actief bezighouden met het weer. Wat 20.000 km ver weg gebeurt, kan binnen afzienbare termijn een invloed hebben op het weer in Europa.  Denken we maar aan restanten van Atlantische orkanen die – nadat ze het Caribisch gebied en de Oostkust van de Verenigde Staten (VS) hebben geteisterd – onze richting uitgaan en voor overvloedige regens zorgen.  Deze week konden we zelfs ervaren dat bosbranden aan de Oostkust van de VS een invloed kunnen hebben op het weer in onze contreien.

Bosbranden van apocalyptische proporties

Het jaar 2020 was al een uitdagend jaar in vele opzichten: Covid-19  liet overal zijn sporen na, zeker ook in de Verenigde Staten. Toen er eind juli ook bosbranden bijkwamen in de Westelijke staat Californië, leek dat op zich niets ongewoons te zijn. Elk jaar zijn er wel wild- en bosbranden op te tekenen in de buurt van grote steden zoals Los Angeles, San Diego en San Francisco.  Dit jaar is er echter al 20 keer meer oppervlakte aan bos in vlammen opgegaan aan de Amerikaanse Westkust dan in 2019: in totaal al meer dan 5 miljoen hectare. Door de langdurige droogte die opgetekend werd de voorbije jaren, gecombineerd met een niet aflatende droge wind is er niet veel nodig om een bosbrand te starten.  Of het nu vuurwerk is of een uit de hand gelopen barbecue in de vrije natuur…

Daar zijn de aerosolen weer

Je hebt ongetwijfeld al één of andere viroloog horen babbelen over aerosolen die niezende en hoestende mensen uitstoten.  Het is héél waarschijnlijk dat deze verantwoordelijk zijn voor de verspreiding van het coronavirus dat het jaar 2020 momenteel nog steeds teistert. Bosbranden stoten eveneens aerosolen uit, al zijn die dan van een andere oorsprong natuurlijk.  Deze aerosolen zijn kleine druppeltjes die in de vlambasis ontstaan. Hun samenstelling varieert maar meestal bevatten ze koolstofverbindingen in combinatie met stikstof en zuurstof. Die deeltjes stollen dikwijls bij afkoeling en worden vervolgens via convectie in hogere atmosfeerlagen opgenomen.  De rookdeeltjes verstrooien het zonlicht op een andere manier dan zuurstof- en stikstofmoleculen en kunnen daarom voor een apart weerbeeld zorgen.

Spectaculaire zonsopkomsten en zonsondergangen

Zo kunnen deze rookdeeltjes afkomstig van bosbranden voor een erg rode zonsopkomst en zonsondergang zorgen wanneer deze in de hogere luchtlagen van de atmosfeer aanwezig zijn.  De foto onderaan werd genomen omstreeks 7u op zondag 13 september, in oostelijke richting.  De rode kleur van de hemel is zichtbaar bovenop de eerste zonnestralen. Ook de planeet Venus is te zien rechtsboven.

Figuur 2: Rode zonsopgang te Waregem als gevolg van rookdeeltjes op 6-7 km hoogte (Foto: Michel Verschuere)
Figuur 2: Rode zonsopgang te Waregem als gevolg van rookdeeltjes op 6-7 km hoogte (Foto: Michel Verschuere)

Gevolg bosbranden voor de stroommarkt

Ook op satellietbeelden kan je de rookdeeltjes herkennen als een sluier over ons land, zoals te zien is op figuur 2.  Het effect op de stroommarkt van dit alles is minder instraling dan gewoonlijk, wat in combinatie met het grote aandeel van zonne-energie in de productiemix in België leidt tot een ander gedrag in de stroomprijzen.  Zo konden we de laatste weken ’s ochtends en ’s avonds hogere real-time prijzen optekenen die significant zijn in vergelijking met de voorbije jaren.

Figuur 3: Een sluier aan rookdeeltjes verdeeld over West europa, meer dan een maand na ontstaan in Californië. (Bron: Eumetsat)
Figuur 3: Een sluier aan rookdeeltjes verdeeld over West europa, meer dan een maand na ontstaan in Californië. (Bron: Eumetsat)

Je ziet maar: Wat in Californië gebeurt hoeft geen ver-van-ons-bed show te zijn, het weer en ons energiesysteem ondervinden er invloed van, weliswaar na meer dan een maand. Intussen konden we wel genieten van mooie zonsopkomsten en zonsondergangen…

Wil je meer weten over dit onderwerp? Dan kan je altijd contact opnemen met de weerspecialisten bij Yuso! Blijf op de hoogte en schrijf je in op onze nieuwsbrief

    privacy policy gelezen en ga hiermee akkoord.*