Yuso stuurt de grootste batterij van Europa aan!

Yuso is trots aan te kunnen kondigen dat het dit jaar begonnen is met het live aansturen van de op dit ogenblik grootste batterij van Europa. Deze heeft een vermogen van 10 megawatt (MW) en een opslagcapaciteit van 10 megawattuur (MWh). Deze batterij heeft de vorm van een heus gebouw en staat in Nederland. Ze is eigendom van de Amerikaanse energie-multinational AES (www.aes.com)

Batterijen als bron van flexibiliteit:

De bevoorradingszekerheid van elektrische stroom is soms een zaak van levensbelang: Elk ziekenhuis heeft enkele levensbelangrijke installaties die steeds met elektrische stroom dienen verzorgd, denk maar aan zuurstof pompen of andere apparaten in de operatiekamer. Daarvoor worden meestal dieselgeneratoren ingezet die in geval van stroomonderbrekingen worden gebruikt om een noodcirquit te voeden.

Hoewel grootschalige stroomonderbrekingen in België gelukkig geen courant fenomeen zijn is de stabiliteit van het elektriciteitssysteem een dagelijkse zorg voor hoogspanningsnetbeheerder Elia. Omdat je elektriciteit maar moeilijk kan opslaan moet de vraag ernaar continu in balans gehouden worden met productie. In bergachtige landen zoals Zwitserland en Frankrijk gebruikt men vaak hydrologische pompcentrales om deze stabiliteit te voorzien, maar in het relatief vlakke België is dit onmogelijk.

Recente technologische evoluties hebben de inzet van batterijsystemen voor net stabilisatie mogelijk gemaakt. Het gaat daarom vooral op Lithium-ion batterijen die je bijvoorbeeld ook in je smartphone of tablet kan vinden. Deze zijn kleiner, krachtiger en vooral goedkoper geworden waardoor hun massale inzet voor het leveren van bepaalde netdiensten mogelijk is geworden. Dit is nu net waarom AES in Zeeland een gebouw neerzette om het vervolgens met batterijen en elektronica op te vullen.

De noodzaak van supersnelle transacties op de stroommarkt:

De Nederlandse batterij is deel van het wereldwijde park van opslagcapaciteit geïnstalleerd door AES, in totaal meer dan 200 MegaWatt. Deze installaties worden ingezet om het net op zéér korte termijn (milliseconden) stabiel te houden. Je beseft het misschien niet maar het inschakelen van je koffiezet heeft een onmiddellijk effect op de netstabiliteit juist omdat elektrische energie — in tegenstelling tot aardgas — geen “buffer” kent. Supersnelle transacties op de stroommarkt — injectie of afname — zijn werkelijk van essentieel belang om deze schommelingen tegen te gaan.

Kortstondig is er bij inschakelen van elk toestel dat stroom verbruikt minder productie waardoor generatoren extra belast worden en dus trager gaan draaien. Daardoor daalt de frequentie in ons wisselspanning systeem onder 50 cycli per seconde (onder 50 Hz). De Nederlandse hoogspanningsnetbeheerder Tennet is verplicht deze schommelingen onder controle te houden en moet daarom op zoek naar centrales die op zéér korte termijn extra energie in het net kunnen injecteren. Het is precies deze taak die perfect past in de mogelijkheden van een batterij als die in Zeeland, daar waar dit eerder een taak was voor de meest flexibele gascentrales.

Door de algehele daling van de stroomprijzen op de groothandelsmarkt zijn er steeds minder gascentrales in gebruik, ook in België werden er de laatste jaren enkele gesloten, net als bij onze Noorderburen. Daarom biedt de batterij in Zeeland steeds vaker diensten aan het systeem door te ontladen wanneer de netfrequentie lager is dan 50 Hz en op te laden wanneer deze de 50 Hz drempel overschrijdt.

Wat doet Yuso nu precies met deze batterij?

Yuso heeft nu de operatieve werking van deze installatie overgenomen om AES toe te laten nog beter aan de netstabiliteit bij te dragen. Ook vervult Yuso allerhande commerciële en administratieve taken voor deze installatie en denkt verder mee hoe de werking en inzet van dergelijke installaties in Nederland maar ook elders in Europa kan worden geoptimaliseerd. Om nog een idee te geven van de grootte van deze batterij: Bedenk dat de batterij tienduizend haardrogers van 1000 Watt één uur lang van stroom kan voorzien en dat bij volle capaciteit het jaarverbruik van ongeveer 3 gezinnen in de batterij is opgeslagen.

Ook voor industriële elektriciteitsgebruikers kunnen (kleinere) batterijen een interessante kostenbesparing met zich meebrengen wanneer je over een overschot aan eigen productie beschikt (zon, wind, wkk, etc.). Ook hier kan Yuso je helpen met een uitvoeringsstudie. Contacteer ons hier!Blijf op de hoogte en schrijf je in op onze nieuwsbrief

    privacy policy gelezen en ga hiermee akkoord.*