YUSO neemt de grootste batterijen van het land in gebruik

Van oude naar nieuwe energie-economie

Sinds vorig jaar wordt druk gewerkt in zowel Ruien als Deux-Acren aan twee mega-batterijen van respectievelijk 25 MW en 50 MW. Beide eenheden kunnen 100 MWh opslaan. Deze capaciteit is voldoende om het jaarverbruik van 30 gezinnen in één keer op te slaan. De eenheden hebben als doel het stroomnet stabiel te houden, en dat voor minstens vijftien jaar.

Zowel de sites in Ruien als Deux-Acren (Lessines) worden dankzij deze projecten opgewaardeerd. De toonaangevende reconversies van een steenkoolcentrale en turbojet tot een hedendaagse batterij, spreken tot de verbeelding. De laatste tien jaar zijn batterijen economischer en performanter geworden. Het gaat zelfs zo ver dat ze vandaag beter als korte- (milliseconden) en middellange (meerdere uren) termijnbuffer kunnen voorzien aan het stroomnet.

Een essentiële component van ons energiesysteem

Die groeiende batterijperformantie is belangrijk aangezien de proportie van groene stroom, in de vorm van zonne-en windenergie, steeds groter wordt en bijhorende grotere schommelingen in vraag en aanbod opgevangen dienen te worden. In het recordjaar 2022, maar ook de volgende jaren, neemt de geïnstalleerde capaciteit aan zonnepanelen en windmolens snel toe in Europa. Omdat het niet altijd gemakkelijk is de beschikbaarheid van deze natuurlijke energiebronnen nauwkeurig te voorspellen is een passende buffer daarom van toenemend belang.

De energietransitie accelereert de shift van een vraaggedreven energieproductie naar een modern en koolstofarm systeem waarbij de vraag zich aanpast aan de ogenblikkelijke productie van hernieuwbare bronnen. Om dit te bewerkstelligen, zijn grote batterijen (Battery Energy Storage System, BESS) van toenemend belang. YUSO is bijzonder geschikt om deze eenheden te beheren voor de ontwikkelaars ervan: al tien jaar lang gaat YUSO dag in, dag uit om met een grote portefeuille aan zonne- en windenergie en een batterij past daar perfect in.

Wat een locatie voor een verjaardagsfoto!

YUSO blies in 2022 tien kaarsjes uit. Om dat te vieren brachten we alle teamleden (22 intussen!) samen op de locatie in Deux Acren. Proficiat aan het YUSO team, doe zo voort!

Foto van het volledige YUSO team bij het batterijpark in Deux-Acren (Lessines).

Lees er meer hier over. 

Benieuwd wat het voordeel van een dynamisch contract voor jouw bedrijf zou zijn? Start hier jouw simulatie!

Interesse in een batterij-analyse? Doe de B-test!Blijf op de hoogte en schrijf je in op onze nieuwsbrief

    privacy policy gelezen en ga hiermee akkoord.*