Europese batterijen en Yuso’s andere internationale energieprojecten

Yuso’s interesse in internationale projecten: Belgische en Europese batterijen

Yuso is een internationale speler op de energiemarkt. Sinds 2012 is Yuso actief in Nederland, België en Zwitserland. Yuso is gespecialiseerd in het inkopen van overtollige zonne-energie, het leveren van hernieuwbare stroom en het aansturen van kleine en grote opslagsystemen. Daarnaast faciliteert Yuso de uitwisseling van groene stroom tussen verschillende partijen zodat zij op een voordelige en transparante manier de markt kunnen opvolgen. Yuso participeert dus aan tal van Belgische, Europese en internationale energieprojecten om zo mee te bouwen aan een toekomst gevoed door hernieuwbare energie. In deze blogpost wordt je een overzicht voorgeschoteld van Yuso’s projecten: van Belgische en Europese batterijen tot andere internationale projecten.

Belgische opslagsystemen

Yuso bouwt grootste Belgische opslagbatterij in Ruien

Yuso werkte samen met het Japanse beursgenoteerde bedrijf Nippon Koei bij het ontwikkelen van de grootste opslagbatterij in België. Hiervoor startten de twee bedrijven een samenwerkingsverband: Ruien Energy Storage NV (RES NV). RES NV ontwikkelde een op batterijen gebaseerd opslagsysteem: de BESS. De BESS wil ondersteunende diensten leveren aan Europese netbeheerders en wil energiediensten meer lokaal kunnen aanbieden. In 2018 begon dit grootschalige project met het aankopen van een perceel in Ruien en het aangaan van een samenwerking met Nippon Koei en in 2021 zou de BESS commercieel van start kunnen gaan.

Yuso’s CEO Michel Verschuere gelooft in opslagbatterijen en batterijtechnologie aangezien deze het mogelijk maken om de opgeslagen kilowatts van overdag ’s nachts te stockeren. De toekomst zal ook grotendeels moeten steunen op duurzame energie, maar aangezien wind en zon nooit alle energiebehoeftes kunnen opvangen, zal het verschil moeten worden opgevangen door kleinere stoom-en gascentrales. Zo vormt de nieuwe centrale in Ruien een grote en logische keuze, volgens Yuso.

Ook op de Snowball-site in Harelbeke bevindt zich een megabatterij. De Snowball-site brengt ondernemers en onderzoekers samen in een hypermodern kantoorgebouw om na te denken over duurzame energieconcepten.Met de inzet van de expertise van innovatieve bedrijven als SmappeeAmplifino en Yuso, kan de duurzaam opgewekte energie op de site optimaal worden ingezet.

 

Meer lezen over de grootste Belgische opslagbatterij en de samenwerking met Nippon Koei? Luister naar de woorden van Yuso’s CEO Michel Verschuere over de toekomst op hernieuwbare energie of bekijk de reportage van Kanaal Z over de technologieën van de toekomst op de Snowball-site.

Megabatterij voor De Nieuwe Dokken in Gent

megabatterij uitzicht nieuwe dokken

Ook in Gent werkt Yuso aan opslagsystemen op batterijen. Zo ontwikkelde Yuso in samenwerking met Battery Supplies NV uit Deerlijk een groot batterijsysteem voor het nieuwbouwproject De Nieuwe Dokken in Gent. Dat bouwproject gebruikt heuse spitstechologie om de duurzaamheid en het comfort van de nieuwe wijk te bewerkstelligen. Zo wordt het biologisch afbreekbaar afval en het afvalwater verwerkt tot herbruikbaar water, biogas en meststof. Ook de restwarmte wordt gebruikt om de woningen te verwarmen.

Aangezien Yuso meebouwt aan een toekomst op hernieuwbare energie, vormde zij de ideale partner om mee te werken aan dit project. Samen met Battery Supplies NV, dé batterij-expert leverde Yuso een grote Lithium-ion megabatterij met slimme aansturingsinterface aan Ducoop. Deze megabatterij heeft een vermogen van 100 kW en 242 kWh en zorgt voor een optimaal beheer van de energiestromen binnen dit project. Dankzij de slimme algoritmes en sturingen kan het opslagsysteem snel inspelen op ogenblikkelijke opportuniteiten in de markt. Zo kan aannemer DuCoop zorgen voor een duurzaam energie-ecosysteem voor het woonproject.

Meer weten over wat het nieuwbouwproject in Gent inhoudt? Lees zeker onze blog.

Slimme laadpaal op de parking van UGent Campus Oostende

Slimme laadpaal GreenBridge MobilityPlus Elegis Yuso

Ook voor elektrische voertuigen wil Yuso meewerken aan toekomst met een verminderd verbruik van fossiele brandstoffen als diesel en benzine. Daarom werkt Yuso mee aan de ontwikkeling van een netwerk van slimme laadpalen. Yuso houdt zich daarbij vooral bezig met het oplaadproces van deze elektrische wagens. Dat oplaadproces volgt immers een consequente timing. De meeste mensen laden hun elektrische wagen ’s avonds tussen 18u en 23u op, wanneer het stroomnet al sterk belast is. Om die reden kan de kans op een stroomtekort tijdens die piekuren stijgen.

 

Samen met Elegis en MobilityPlus ontwikkelde Yuso een slimme laadpaal die zorgt voor een voortdurend evenwicht tussen vraag en aanbod van stroom. De ‘actieve sturing’ van de slimme laadpaal stemt daarbij het laadproces van elektrische wagens af met de realiteit van de stabiliteit en prijzen van stroom. Zo selecteert de slimme laadpaal die laadperiodes waarbij stroom op het net goedkoopst is om ‘prijspieken’ te vermijden.

Meer over deze slimme laadpaal ontwikkeld door Yuso, Elegis en MobilityPlus, lees je in onze blogpost.

Lokale projecten

Ook lokale bedrijven kunnen profiteren van een batterijoplossing op maat. Zo laat de nieuwe Redox-Flow batterij bij Filclair Serren hen toe om meer van hun zonne-energie zelf te gebruiken waardoor ze onafhankelijk kunnen zijn van het distributienet en bijgevolg veel kosten kunnen besparen. Bij Verplancke Haarden maken ze dan weer gebruik van een Lithium-ion batterij die vier keer kleiner is dan die bij Filclair Serren. Ook deze batterij kan zonne-energie opslaan om op andere momenten te kunnen gebruiken en wordt aangestuurd door Yuso om bij te dragen aan het netevenwicht.

Meer weten over de Redox-Flow batterij bij Filclair Serren of over de Lithium-ion batterij bij Verplancke Haarden? Lees dan zeker onze blogposts.

Europese batterijen

Europese batterijen

Grootste batterij van Europa

Yuso ontwikkelt niet enkel Belgische opslagsystemen, maar stuurt momenteer ook de grootste batterij van Europa aan. Deze batterij bevindt zich in Zeeland, Nederland en is eigendom van de Amerikaanse energie-multinational AES. De batterij, in de vorm van een heus gebouw, heeft een vermogen van 10 megawatt (MW) en een opslagcapaciteit van 10 megawattuur (MWh).

De Europese batterij helpt mee om net stabilisatie mogelijk te maken. Dat is belangrijk aangezien de stabiliteit van het elektriciteitssysteem een dagelijkse zorg is voor hoogspanningsnetbeheerder Elia. Dankzij een systeem op batterijen kan energie worden opgeslagen. De Europese batterij is deel van een groot internationaal park van AES met een opslagcapaciteit van meer dan 200 MegaWatt. Dankzij deze grote capaciteit kan het net op zéér korte termijn (milliseconden) stabiel gehouden worden. Yuso neemt de operatieve werking van deze Europese batterij over zodat AES nog beter kan bijdragen aan de netstabiliteit.

Meer weten over de grootste Europese opslagbatterij? Of lees het persbericht dat Zeeland hierover publiceerde.

Internationale opslagsystemen

Zwitsers project

Ook op de Zwitserse markt is Yuso sinds kort actief. In samenwerking met Igloo, leverancier van ETRM oplossingen en Romande Energie, één van de grootste nutsbedrijven in Zwitserland, lanceerde Yuso een op de cloud gebaseerd Zwitsers handelsplatform voor energie genaamd Yuso Trade. Dit platform is bedoeld om het handelsproces van Zwitserse energie te vereenvoudigen. Aan de hand van een duidelijk handelsplatform met Igloo’s bestaande platformtechnologie krijgen portfoliomanagers een duidelijk en volledig beeld op de Zwitserse energiemarkt. Zwitserse energie kan zo nog makkelijker verhandeld worden waarbij alles via het handelsplatform van Yuso gebeurt.

Meer over het Yuso Trade platform voor de Zwitserse markt lees je in onze blogpost.

Cordoba project

In 2021 ging het CORDOBA project van start. Het studieproject “Coordinated Planning of Hybrid Offshore Assets” wil de offshore netwerken van de toekomst uitwerken naar topologie en interne opbouw. Het project werd gefaciliteerd door De Blauwe Cluster en Flux50 en Yuso werkt er aan mee in samenwerking met de KU Leuven, Elicio, Marlinks en Enersynt. Het is immers meer en meer de bedoeling om de offshore windenergieproductie te connecteren met verschillende landen tegelijkertijd. De geplande studie wil daarnaast zowel productie als opslag combineren. Yuso’s rol in het Cordoba project bestaat in het mee evalueren van de mogelijkheden binnen een hybride offshore zone om de energiediensten in verschillende landen tegelijkertijd te leveren.

Meer over het Cordoba project lees je in onze blogpost.

Yuso bouwt mee aan een toekomst gevoed door hernieuwbare energie, en dat het liefst overal ter wereld. Daarom aarzelt Yuso dan ook niet om Belgische en internationale projecten aan te gaan. Zo komt de droom van een toekomst op hernieuwbare energie een stukje dichterbij. Wij zijn er alvast klaar voor, jij ook?

Nee?

Oei, tijd dat jij eens een kijkje komt nemen bij Yuso. Licht voorgevoel dat we je wel overtuigd krijgen.

Ja?

Zo horen we het graag! Yuso helpt je maar al te graag verder met jouw hernieuwbare energie.

 

Yuso staat jou graag bij! Contacteer ons voor meer info!Blijf op de hoogte en schrijf je in op onze nieuwsbrief

    privacy policy gelezen en ga hiermee akkoord.*