Nippon Koei en Aquila Capital investeren in energie opslagsysteem in Ruien

Waregem, 31 oktober 2021 – Het Japanse beursgenoteerde bedrijf Nippon Koei Co. Limited – via hun dochteronderneming Nippon Koei Energy Europe BV – en Aquila Capital – een duurzaam bedrijf in investeringsbeheer en vermogensontwikkeling met het hoofdkantoor in Hamburg, Duitsland – zijn verheugd om de afronding van de financieringsfase aan te kondigen voor een 25MW/100MWh batterij-energieopslagsysteem (BESS) op netschaal in Ruien, België.

 

Nippon Koei, Aquila Capital en YUSO kondigen een nieuwe fase aan

Nippon Koei Co. Limited, hoofdontwikkelaar van het project, en Aquila Capital stemden overeen over de gezamenlijke financiering van de aanschaf, de uiteindelijke ontwikkeling en de exploitatie van de BESS. Dit is één van de eerste projecten van dit type in Europa die voldoet aan alle relevante ESG-normen en het project heeft een sterke focus op duurzaam bouwen en exploiteren. YUSO BV, die het project in 2018 had geïnitieerd en samen met Nippon Koei als co-ontwikkelaar werkte, is voor de komende 10 jaar aangesteld als Optimiser voor de BESS.

 

De innovatie van dit BESS-project

De voltooiing van het project is voorzien in het vierde kwartaal van 2022 en het zal het grootste project zijn dat is aangesloten op het Belgische hoogspanningsnet, evenals één van de eerste BESS-units met 4 uur lange duurtijd in de EU. Het project is gericht op het leveren van ondersteunende diensten aan het Belgische HS-net en aan de kortetermijn elektriciteitsmarkten. Het project zal worden gerealiseerd op het terrein van een voormalige kolengestookte elektriciteitscentrale van 800 MW. Dit is een goed voorbeeld van hoe de energietransitie vooruit kan worden geholpen door flexibele BESS-activa in te bedden in een markt met een reeds verhoogde penetratie van hernieuwbare energie in de productiemix.

 

Hiroyuki Akiyoshi over de integratie in het energiesysteem van de toekomst

Hiroyuki Akiyoshi, vertegenwoordigend directeur en vice-president van Nippon Koei: “Het Ruien-project profiteert van de snelle respons en van de eenvoudige schaalbaarheid van batterijen en past BESS-technologie toe als een sleutelfactor bij de effectieve integratie van VRE-bronnen in stroomsystemen. Voor het Ruien-project zijn we van plan om deze grote eenheid aan te sluiten op een nabijgelegen 70 kV-substation om de diensten te leveren die nodig zijn voor de systeemwerking, op basis van onze ervaring in de ontwikkeling en bouw van batterij-energieopslagsystemen. De joint venture met Aquila Capital benadrukt ook de waarde die investeringsmanagers hechten aan de flexibiliteit die nodig is om nog meer hernieuwbare energiebronnen te integreren in het energiesysteem van de toekomst en aan de ESG-naleving van de duurzaamheidsnormen van een dergelijk energietransitie project.

 

Roman Rosslenbroich over het evenwicht in het elektriciteitsnet

Roman Rosslenbroich, CEO en medeoprichter van Aquila Capital: “We beschouwen batterijen als een cruciale activaklasse voor de energietransitie door het elektriciteitsnet in evenwicht te brengen en de integratie van hernieuwbare energiebronnen mogelijk te maken. Onze eerste batterij-investering dateert van 2015 en opslag zal de komende jaren een zeer belangrijke pijler van onze activiteiten zijn. We streven ernaar een sleutelrol te spelen bij de uitbouw van deze activaklasse in Europa en APAC. De investering voor onze klanten in dit project en onze samenwerking met Nippon Koei en YUSO is een belangrijke mijlpaal in deze reis.”

 

Bart Pycke Yuso Over ons Energiemarkt Managing Director

Bart Pycke over innovatie ingebed in de bestaande energiemarkten

Bart Pycke, MD van YUSO: “Na het RES-project in 2018 te hebben gestart en sinds de nauwe samenwerking met Nippon Koei sinds de start van het project en met Aquilla sinds de afgelopen maanden, zijn we verheugd dat we de mijlpaal van de afronding van de financieringsfase bereikten. De benoeming van YUSO als ‘route-to-market’ provider voor het project illustreert onze expertise op het gebied van BESS-optimalisatie en onze knowhow over hoe deze innovatieve technologie kan worden ingebed in de bestaande energie- en aanverwante markten. Ruien Energy Storage is het eerste project van deze omvang voor YUSO en we kijken ernaar uit om in de toekomst samen met onze partners in het Ruien Project, Nippon Koei en Aquila Capital aanvullende BESS-projecten te ontwikkelen.”

 

Over Nippon Koei

Nippon Koei

Nippon Koei Group is de nummer 1 engineering consultant in Japan, die de veiligheid en beveiliging van mensen over de hele wereld ondersteunt. Sinds de oprichting in 1946 is Nippon Koei als toonaangevend bedrijf in Japan via het bedrijfsleven betrokken bij het oplossen van maatschappelijke vraagstukken op het gebied van onderhoud van sociale infrastructuren. Het bedrijf heeft een duurzaam aanbod met betrekking tot het bouwen van naties en human resources in meer dan 160 landen en regio’s over de hele wereld. Het bedrijf voert hervormingen door in overeenstemming met de veranderende behoeften van de tijd, terwijl het een verbeterde winstgevendheid en aanhoudende bedrijfsuitbreiding realiseert.

Nippon Koei Group heeft drie hoofdsegmenten, bestaande uit energie-engineering en energieactiviteiten, binnenlands en internationaal technisch advies, en stedelijke en ruimtelijke ontwikkeling. Op het gebied van energie in het bijzonder, focussen ze op energieopwekking en -beheer, waarbij gebruik wordt gemaakt van gedistribueerde energiebronnen zoals hernieuwbare energie en energieopslagsysteem. Dit doen ze als antwoord op de toenemende binnenlandse en wereldwijde vraag naar energie en de flexibiliteit ervan.

Meer informatie via de Nippon Koei website

Perscontact Nippon Koei

Nippon Koei Co., Ltd.
Corporate Communication Office
E-mail: c-com@n-koei.co.jp
Nippon Koei Energy Europe B.V.
E-mail: NKEE-info@n-koei.co.jp

 

Over Aquila Capital

Aquila Capital is een bedrijf gespecialiseerd in investeringen en vermogensontwikkeling dat zich richt op het genereren en beheren van essentiële activa namens haar klanten. Door te investeren in schone energie en duurzame infrastructuur draagt ​​Aquila Capital bij aan de wereldwijde energietransitie en versterkt het de infrastructuur van de wereld. Het bedrijf initieert, ontwikkelt en beheert deze essentiële activa gedurende de hele waardeketen en levensduur.

Momenteel beheert Aquila Capital ongeveer 13 miljard euro namens institutionele beleggers wereldwijd, op het gebied van wind-, zonne- en waterkrachtenergie. Er zijn activa met een vermogen van meer dan 12 GW en ruim 2 miljoen vierkante meter aan duurzaam vastgoed en groene logistieke projecten gerealiseerd of in ontwikkeling. Het bedrijf heeft ongeveer 600 medewerkers uit 48 landen, actief in 15 kantoren in 13 landen wereldwijd.

Meer informatie via de Aquila Capital website

Perscontact Aquila Capital

Eliza De Waard
Group Head Corporate Communications
Aquila Capital
Telefoon: +49 40 87 5050-101
E-mail: eliza.dewaard@aquila-capital.com

Henry Schmees
Finsbury Glover Hering
Telefoon: +49 69 921 874 11
E-mail: henry.schmees@fgh.com

 

Over YUSO

Logo Yuso

YUSO BV is een in Waregem, België gevestigd bedrijf dat in 2021 werd opgericht door Bart Pycke en Michel Verschuere. Het bedrijf ontwikkelt en exploiteert een energieplatform om markttoegang te bieden aan meer dan 1000 industriële producenten van hernieuwbare energie (voornamelijk fotovoltaïsche zonne-energie). YUSO biedt sinds 2016 ook ‘route-to-market’- en energieoptimalisatie diensten aan eigenaren van BESS-activa. YUSO combineert de lange ervaring van haar management in het functioneren van de elektriciteitsmarkt met een diep begrip van cloudgebaseerde IT-infrastructuur, geautomatiseerd portfoliobeheer en meteorologie om te voldoen aan de energiebehoeften van haar klanten en om hernieuwbare energiebronnen in het elektriciteitssysteem in te bedden.

Perscontact YUSO

Michel Verschuere Yuso Over ons Energiemarkt Managing DirectorDr. Michel Verschuere
Managing Director YUSO BV
Telefoon: +32 56 89 1977
E-mail: michel@yuso.be

Bart Pycke Yuso Over ons Energiemarkt Managing Director

Bart Pycke
Managing Director YUSO BV
Telefoon: +32 56 89 1988
E-mail: bart@yuso.beBlijf op de hoogte en schrijf je in op onze nieuwsbrief

    privacy policy gelezen en ga hiermee akkoord.*