Lithium-ion batterij bij Verplancke Haarden

Deze kleinere batterij bij Verplancke Haarden is ongeveer vier keer kleiner dan deze bij Filclair Serren maar laat toe zonne-energie op te slaan waardoor op andere ogenblikken zelf in stroom kan worden voorzien. Yuso stuurt deze uiterst flexibele Lithium-ion batterij aan om bij te dragen aan het netevenwicht.

 

Wat zijn Lithium-ion batterijen?

Denkt u aan een Lithium-accu dan maakt u onmiddellijk de transfer naar consumentenelektronica en elektrische auto’s. Dankzij de hoge energiedichtheid en de langere levensduur zijn ze vaak beter inzetbaar. Naast de voordelen zijn er ook enkele belangrijke nadelen. Zo is het aangeven dat er een BMS (Batterij Managment System) aanwezig is om te diep ontladen of overladen te voorkomen. Dit heeft anders een negatieve impact op de gezondheid van de Lithium-ion batterij.

Wanneer is een Lithium-ion batterij opgeladen?

Voor het laden van een Li-ion accu wordt vaak aangenomen dat de hoge laadstroom een positief effect heeft op het oplaadproces. Echter, in de praktijk is dat niet zo. Meestal heeft een 18650 Li-ion accu een laadtijd nodig van 3 uur. Enkel de temperatuur kan hier een negatief effect uitoefenen. Zo is een te hoge temperatuur niet aangewezen. Denk bijvoorbeeld ook aan uw smartphone die sneller zal ontladen wanneer deze in de zon en hitte wordt gebruikt. Neveneffect van hitte is dat Li-Ion zich explosief kan gedragen. Wees hiervan bewust.

Laadcycli van dit type batterij

Meestal kan een Li-Ion accu tot 500-1000 laadcycli ondergaan. Dit is afhankelijk van het op- of ontlaadproces. Er wordt aangeraden om de batterij niet volledig te ontladen of op te laden. Bijkomende voordelen zijn dat ze een geringe zelfontlading, een hoog vermogen en minder impact op het milieu hebben.Blijf op de hoogte en schrijf je in op onze nieuwsbrief

    privacy policy gelezen en ga hiermee akkoord.*