Batterijpark Ruien officieel geopend

Grootste batterijpark in de Benelux

Op vrijdag tien maart werd het grootste batterijpark in de Benelux officieel geopend. Het batterijpark is rechtstreeks op het transportnet van Elia aangesloten en voorziet mede in de stabilisatie van het stroomnet vanop deze locatie. Het batterijpark kan in totaal 25 MegaWatt aan het net leveren voor een duur van vier uren omdat het iets aan meer dan 100 MWh aan capaciteit beschikt. Daarmee is het qua duurtijd het grootste batterijpark dat momenteel in Europa aangesloten is op het stroomnet. Onder meer federaal minister van energie Tinne Van der Straeten en Elia CEO Chris Peeters waren op deze plechtigheid aanwezig en de investering van enkele tientallen miljoenen werd voorzien door het Japans bedrijf Nippon Koei Energy Europe uit Rotterdam, NL en het Duits fonds Aquila Capital.

Het batterijpark heeft als doel mede de stabiliteit van het Belgisch stroomnet te vrijwaren, dat in toenemende mate blootgesteld wordt aan fluctuaties vraag- en aanbod die hand-in-hand gaan met een stijgend aandeel wind- en zonne-energie in onze stroommix.  Daardoor zijn er soms grote verschillen in real-time prijzen voor elektriciteit (dezelfde onbalansprijzen als uit het vorige artikel) wat de investering in een dergelijk groot batterijpark bevordert.  De real-time prijzen kan je overigens live meevolgen op de website van YUSO:

Check de onbalansprijzen voor België via https://yuso.be/market-data/.

Een site tussen verleden en toekomst

Onder meer de krant Het Laatste Nieuws (HLN) berichtte over de opening van het batterijpark in Ruien in dit artikel.

De lokaliteit van dit park kan bijna niet beter: Tot 2013 leverde daar de grootste kolencentrale van het land, goed voor maar liefst 800 MW, stroom aan het transportsysteem van Elia. In 2017 zijn deze centrale, de koeltorens en schoorstenen afgebroken en vandaag dus vervangen met een hypermodern opslagsysteem van 25 MegaWatt en meer dan 100 MegaWattuur. Wanneer de batterij volgeladen is is deze goed voor het dagverbruik van tienduizend gezinnen (10 kWh per gezin). De batterij is ook groot genoeg om 1000 Tesla’s volledig vol te laden, hoewel de site er niet uitziet als een parking: De veiligheidsnormen zijn streng als je aan 70.000 Volt connecteert op het hoogspanningssysteem!

Batterijen: ook voor jouw bedrijf!

Een project als dat in Ruien vergt meerdere jaren voorbereiding, ook al omdat het over zo’n grote batterijen gaat. Nochtans kunnen bedrijven – en zeker klanten van YUSO – aansluiten op een eigen batterij binnen je bedrijf. Het voordeel van een eigen batterij heeft vele facetten: Je kan nog meer energie van eigen opwekking uit bijvoorbeeld zonne-energie zelf verbruiken, waardoor de batterij als buffer werkt. Ook kan je door middel van een batterij je piek beter beheren wat in het licht van de capaciteitsvergoedingen (CAPTAR) een nog groter voordeel betekent.

Tot slot kan je – net als deze grote batterij doet in Ruien – je steentje bijdragen aan de energietransitie door restcapaciteit in je bedrijfs batterij in te zetten op de open markt. Daardoor kan nog meer hernieuwbare energie het net op maar je kan dus ook de financiële voordelen plukken door bijvoorbeeld stroom vanop het net (en niet vanuit de zonnepanelen) op te slaan in de batterij aan negatieve prijzen. Bij negatieve prijzen verwordt stroom als een afvalproduct: Je moet ervoor betalen om het kwijt te raken, maar je krijgt dus ook geld terug via je stroomfactuur wanneer je de batterij ermee oplaadt voor later gebruik in je bedrijf.

YUSO kan in de haalbaarheidsstudie voorzien voor een batterij bij jouw bedrijf. Voor de implementatie zorgen onze partners dan en de voordelen van de inzet op de open markt krijg je op je YUSO factuur in mindering gebracht. Contacteer ons gerust, of doe de B-Test hier.Blijf op de hoogte en schrijf je in op onze nieuwsbrief

    privacy policy gelezen en ga hiermee akkoord.*