Laat jouw investering optimaal renderen

Een batterij in jouw bedrijf? Doe de B-test!

Een batterij is een ideaal instrument om flexibiliteit in je bedrijf binnen te brengen! Beschik je over een AMR of DMR meter, dan kan je je energiekosten fors verlagen door een batterij te combineren met een dynamisch stroomcontract.  Yuso voorziet in een optimale aansturing van batterijen in jouw bedrijf om je investering maximaal te laten renderen.

Doe hieronder de B-test en ontdek of een batterij in jouw bedrijf zou passen!

Bron: Fluvius.be

De B(atterij)-test

Zo werkt het: duid in onderstaande tabel alle vakjes aan die voor jouw bedrijf van toepassing zijn. Op basis van jouw antwoorden laat Yuso je onmiddellijk weten of jouw bedrijf kan profiteren van een investering in een batterij.

  Jouw bedrijf kan (nog) niet profiteren van een eigen bedrijfsbatterij. Dat betekent echter niet dat jouw bedrijf er in de toekomst niet bij gebaat is. Bekijk de case van Peter en ontdek hoe ook jouw bedrijf voordeel kan halen uit een bedrijfsbatterij.
  Jouw bedrijf kan profiteren van een eigen bedrijfsbatterij! Hoe? Vul onderstaand formulier in en wij zorgen voor een detailofferte op maat! Belangrijke voorwaarde is dat de slimme sturing van batterijen bij YUSO steeds gepaard gaat met een afname - en injectiecontract bij YUSO. Is dit op korte termijn mogelijk? Dan zetten we graag verdere stappen om de batterij-analyse te maken. In deze detailanalyse bepalen we de grootte van de batterij maar ook de terugverdientijd. Hiervoor hebben we onderstaande gegevens van je nodig:

  Peter ontdekte dankzij de B-test dat hij baat heeft bij een eigen bedrijfsbatterij!

  Peter runt een bloeiende KMO, V-Industries, en investeerde reeds eerder in zonne-energie. Peter slaagde erin de B-test uit te voeren in een recordtijd van twee minuten en 5 seconden! Zijn antwoorden?

  Vraag 1: Ik beschik over een automatische meter (AMR) of digitale meter (DMR): Check!

  Peter investeerde in 2018 in zonne-energie op zijn bedrijfsdak: 200 panelen van 330 Wp, goed voor 66 kWp en ongeveer 66 MWh productie op jaarbasis. Bij installatie werd door de netbeheerder een groenestroomteller geplaatst naast de bestaande automatische meter (AMR). Check!

  Vraag 2: Ik injecteer op jaarbasis minstens 30 MWh eigen productie op het net: Check!

  Typisch produceert de zonne-energie installatie van Peter 66 MWh per jaar. Omdat zijn KMO in het weekend gesloten is injecteert Peter op dat moment volop in het net. Peter heeft van bij aanvang een injectiecontract bij Yuso, dat per jaar 37 MWh van hem afneemt vanop het net. Check!

  Vraag 3: Op jaarbasis is de verhouding injectie/afname in volume groter dan 25%: Check!

  Peter injecteert 37 MWh van de 66 MWh productie uit zijn zonnepanelen op het net. Hij sloot einde 2019 ook een afnamecontract bij Yuso voor de resterende energie die hij verbruikt in zijn KMO. Omdat hij ook elektrisch verwarmt via een warmtepomp is er een jaarverbruik van ongeveer 110 MWh op te tekenen. De verhouding injectie/afname voor het bedrijf van Peter is gelijk aan 37 MWh /110 MWh = 33% wat groter is dan 25%. Check!

  Vraag 4: Op jaarbasis is de verhouding injectie/afname in volume kleiner dan 85%: Check!

  Zoals berekend voor vraag drie is de verhouding injectie/afname voor de KMO van Peter gelijk aan 33% wat minder is dan 85%. Check!

  Vraag 5: De verhouding energiekost/totaalkost is minder dan 50% op mijn maandfactuur: Check!

  Het beantwoorden van deze vraag nam het meeste tijd in beslag maar gelukkig had Peter een factuur voor maart 2020 snel teruggevonden op het My Yuso platform!  Voor maart 2020 was er een volume van 20 MWh aan verbruik, aan een dynamische prijs van 33,40 EUR/MWh.  Alle overige kosten op de factuur hadden te maken met netkosten, groene stroom, WKK, taksen en toeslagen goed voor een totaal factuurbedrag van 1.780,91 EUR excl. BTW.  Daarmee is de verhouding energiekost/totaalkost gelijk aan 20 * 33,40 / 1.780,91 = 37% en dus minder dan 50%. Check!

  Op basis van de B-test is de KMO van Peter dus een ideale kandidaat voor het installeren van een batterij. Hij vroeg vervolgens dan ook een detailofferte aan bij Yuso. Heb jij de B-test reeds voltooid voor jouw bedrijf?

  Yuso demo energieleverancier
  Batterij-sneltest

  De Snowball-site herbergt de grootste batterij van West-Vlaanderen (2.45 MWh) die zorgt voor een duurzamer en voordeliger energiegebruik voor de cleantech kantoren op de site. Beelden @KanaalZ.

  Hoe ging het verder voor Peter?

  Met de gegevens van Peter vulde Yuso een volmacht in voor het opvragen van de meetgegevens bij de netbeheerder, in dit geval Fluvius Limburg.

  Doorsturen van kwartiergegevens

  Peter kreeg vervolgens een mailtje om de ingevulde volmacht elektronisch te tekenen op het My Yuso platform waarna de volmacht naar Fluvius werd verstuurd. Na ongeveer een week stuurde Fluvius de historische kwartiergegevens voor het injectie- en afnamepunt van Peter door naar Yuso. Deze gegevens voor 2017, 2018 en 2019 werden toegevoegd aan de My Yuso pagina voor V-Industries waarna Yuso ermee aan de slag ging voor het bepalen van de batterij case.

  Wat voor batterij had Peter nodig?

  Na analyse bleek dat Peter best opteerde voor een installatie van 60 kW vermogen en 120 kWh opslagcapaciteit, vooral omdat de laadstroom van de EV’s anders zijn netaansluiting extra zou gaan belasten. Op piekmomenten kan de batterij immers voorzien in een afvlakking van de energie die Peter uit het openbaar net betrekt.  Dat laat niet enkel een besparing toe op de energiecomponent van zijn factuur maar ook op de netkosten voor V-Industries die een belangrijk deel van de maandelijkse factuur uitmaken (vraag 5).

  Kostenbesparend & flexibel

  Naast optimalisatie van de totale kost van energie voor Peter’s KMO biedt de batterij van Peter héél wat flexibiliteit:

  1. Peter kan extra zonne-energie in zijn batterij opslaan en later verbruiken zonder dat hij het openbaar netwerk & bijhorende extra netkosten nodig heeft.
  2. Dankzij de slimme sturing door Yuso houdt Peter zijn piekverbruik onder controle, vooral ook vanwege zijn EV’s die elke dag gemiddeld 80 km opgeladen dienen te worden.
  3. Op basis van het dynamisch contract van Yuso kan Peter dankzij de batterij inspelen op lage prijzen. Zo kan hij van deze lage prijzen profiteren om extra energie op te slaan die hij later op de dag zelf verbruikt.
  4. Yuso zorgt er ook voor dat zijn investering in de batterij optimaal rendeert door flexibel energie aan het net te verkopen wanneer er een goede prijs voor geboden wordt.  Zo werkt Peter mee aan de energietransitie én verdient hij er ook nog aan!

  Live meevolgen van de batterij-prestaties

  De slimme sturing van Yuso in combinatie met een dynamisch injectie- en afnamecontract zorgt ervoor dat Peter gegarandeerd minimale stroomkosten heeft.  Daarbij verzorgt Yuso alle commando’s en informatie-uitwisseling met zijn batterij.  Peter kan overigens live meevolgen wat de batterij aan het doen is via het Flexportaal van Yuso en nog belangrijker: De sturing van de batterij betekent een fikse besparing op zijn maandelijkse factuur, waardoor de investering nog sneller wordt terugverdiend!

  Meer weten?  Doe zelf de B-test en volg Peter in zijn visie op de toekomst!

  Blijf op de hoogte en schrijf je in op onze nieuwsbrief